Jakub Forgács Správy

Choroby opäť predviedli, čo dokážu: Na gymnáziu vypukla epidémia divého kašľa!

Ako sme na tom s chorobnosťou v kraji? Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji nahlásili v kolektíve na gymnáziu epidémiu divého kašľa. Zaznamenali tiež zvýšený počet komplikácii pri chrípke, najmä medzi dospelými a žiakmi základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Choroby opäť predviedli, čo dokážu: Na gymnáziu vypukla epidémia divého kašľa!
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Lučenec nahlásil za svoj okres epidémiu divého kašľa, vyvolaný Bordetella Pertussis. Epidemiológovia regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici hlásia za uplynulý týždeň približne rovnaký výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v našom regióne, ako v uplynulom týždni. Stúpol však počet komplikácií z nich.

Na gymnáziu úradoval divý kašeľ

„Divý kašeľ, o ktorom sa v súvislosti s preočkovaním niektorých vekových skupín v ostatnom čase dosť hovorí, sa objavil v troch prípadoch v kolektíve štátneho gymnázia v Lučenci,“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

V klinickom obraze podľa jej slov dominovali dráždivý suchý kašeľ – dlhšie ako dva týždne, bolesť hrdla a zahlienenie. „Všetky tri ochorenia boli potvrdené v Národným referenčným centrom (NRC) v Banskej Bystrici. Boli prijaté protiepidemické opatrenia, hlavne obmedzenie blízkych kontaktov v rodinách, v kolektíve a v školskom zariadení a odoslané na odbery párových sér k obvodnému lekárovi s následným transportom vzoriek do NRC,“ uviedla Tolnayová, ktorá doplnila, že u kontaktov bola nasadená aj chemoprofylaxia.

V kraji stúpol počet komplikácií pri chrípke

„Epidemiológovia zaznamenali 5 367 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 1 590 prípadov na 100 000 obyvateľov. Na chrípku celkom ochorelo 455 ľudí, čo je chorobnosť 135 prípadov na 100 000 obyva­teľov,“ pokračovala Tolnayová. Najvyššia chorobnosť na rôzne typy akútnych respiračných ochorení je podľa Tolnayovej v okresoch Rimavská Sobota (708), Žarnovica (633) a Žiar nad Hronom (615). Nasledujú okresy Revúca, Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Chrípka sa v najvyššom počte vyskytuje v okresoch Žarnovica, Veľký Krtíš a Revúca.

Ako pokračovala, na 5,6% stúpol počet komplikácií z uvedených ochorení. „Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (19 prípadov), zápalmi stredného ucha (1) a v 10 prípadoch zápalmi pľúc,“ spomenula hovorkyňa, podľa ktorej sa najviac skomplikovaných prípadov, až takmer 28%, vyskytlo v tomto týždni medzi pracujúcimi a žiakmi základných škôl (16,2% z počtu chorých v tejto vekovej skupine).

„Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u dôchodcov, nasledujú deti v pubertálnom veku, deti základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov,“ dodala Tolnayová, podľa ktorej chrípka najviac postihla žiakov základných škôl a ľudí v produktívnom ve­ku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM