Správy

Chrípka naberá na sile. Počet chorých sa v Banskobystrickom kraji zdvojnásobil

Koniec prázdnin a dovoleniek pocítili aj lekári. Chorých u nás podľa zistení epidemiológov značne pribudlo.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka naberá na sile. Počet chorých sa v Banskobystrickom kraji zdvojnásobil
Zdroj: TASR

Kým v minulom týždni zaznamenali epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica čiastočný pokles akútnych respiračných ochorení (ARO), ale aj chrípky (CHPO), druhý týždeň roku 2019 na základe analýzy hlásení 60 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja musia konštatovať pravý opak – značný nárast týchto ochorení. Informovala o tom hovorkyňa bystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

„V medzitýždňovom porovnaní sa zvýšil výskyt ARO ako aj CHPO dvojnásobne. Prejavil sa tak návrat dospelých na pracoviská a detí do škôl po vianočných a novoročných sviatkoch. Počet chorých na všetky akútne respiračné ochorenia v Banskobystrickom kraji prevýšil o 5 percent aj štatistiku druhého kalendárneho týždňa 2018,“ pokračovala Tolnayová s tým, že epidemiológovia nezaznamenali v tomto regióne zatiaľ ani jeden prípad ochorenia na SARI, ani iných závažných prenosných ochorení.

„RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v prvom kalendárnom týždni 6005 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo reprezentuje chorobnosť takmer 1725 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti hlásiacich lekárov v tomto týždni. Počet chorých na chrípku je 350, či je vyše 100 chorobnosť 1724 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti hlásiacich lekárov v tomto týždni,“ povedala hovorkyňa.

Najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji podľa slov Tolayovej tentoraz hlásia okresy Rimavská Sobota, Revúca, Lučenec a Zvolen. Chorých na chrípku je najviac v Lučenci, Banskej Bystrici a v Poltári, ale aj v okresoch Krupina a Žarnovica. „V porovnaní s uplynulým týždňom takmer dvojnásobne stúpol počet komplikácií z uvedených ochorení. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (62 prípadov), a v 19 prípadoch zápalmi stredného ucha. Nevyskytol sa ani jeden prípad zápalu pľúc,“ doplnila.

Ako dodala Tolnayová, ochorenia na ARO však tomto týždni najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Pomerne nízka chorobnosť je medzi adolescentmi. Odborníci očakávajú, že v nasledujúcich týždňoch sa chorobnosť zvýši hlavne medzi žiakmi základných a stredných škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM