Jakub Forgács Správy

Chrípka poriadne naberá na sile. V Banskobystrickom kraji stúpol počet chorých o 42%

Epidemiológovia zdôraznili, že očakávajú vzostupný trend výskytu ARO aj CHPO a že aj zatiaľ napriek netypickému priebehu chrípkovej sezóny nepoľavujú v epidemiologickej bdelosti.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka poriadne naberá na sile. V Banskobystrickom kraji stúpol počet chorých o 42%
Zdroj: TASR

Skutočnosť, že v porovnaní s uplynulým týždňom klesol v Banskobystrickom kraji len mierne počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) ale chorých na chrípku (CHPO) je viac o 42 percent svedčí o tom, že chrípka to už myslí s nami naozaj vážne. Uviedla to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová so slovami, že v medziročnom porovnaní je výskyt ARO nižší o 12 percenta, ale CHPO je vyšší o viac ako 43 percent.

„V 49. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 53 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval bystrický RÚVZ 4783 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 1508 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 587 prípadoch, čo je chorobnosť 185 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ pokračovala s tým, že epidemiológovia odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ však zdôraznili, že očakávajú vzostupný trend výskytu ARO aj CHPO a že aj zatiaľ napriek netypickému priebehu chrípkovej sezóny nepoľavujú v epidemiologickej bdelosti.

„Najvyšší počet chorých v Banskobystrickom kraji v 49. kalendárnom týždni na ARO je tentoraz v okres Veľký Krtíš, Brezno, Zvolen a Banská Bystrica, kde v každom z nich evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer okolo 2 tisíc chorých. Pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Lučenec, Revúca a Žarnovica. Najviac chorých na chrípku je v okrese Veľký Krtíš, Lučenec a Žarnovica,“ vymenovala Tolnayová.

Z hľadiska veku podľa jej slov ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva a deti základných škôl. Len o niečo menej prípadov týchto ochorení sa vyskytuje medzi najmenšími deťmi a adolescentmi. Naopak najnižšia chorobnosť je medzi seniormi. „Výskyt komplikácií z týchto ochorení sa v porovnaní s uplynulým týždňom zvýšil. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (93 prípadov), zápalmi stredného ucha (80) a v 48 prípadoch zápalmi pľúc,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM