Jakub Forgács Správy

Chrípka sa v kraji pomaly vytráca: Odborníci však upozorňujú na jedno

V poradí 18. kalendárny týždeň bol v Banskobystrickom kraji v znamení opätovne zníženého výskytu akútnych respiračných (ARO) aj chrípkových ochorení (CHPO).

Ilustračný obrázok k článku Chrípka sa v kraji pomaly vytráca: Odborníci však upozorňujú na jedno
Zdroj: TASR

Oproti 17. týždňu klesol výskyt ARO o 35 percent, výskyt chrípky a jej podobných ochorení až o viac ako polovicu. Informovala o tom hovorkyňa bystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Pomerne výrazný je podľa jej slov aj pokles týchto ochorení v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Výskyt ARO je nižší takmer o 15 percent, výskyt CHPO takmer o polovicu.

Ubudlo aj komplikácií

„Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú tie vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. V medzitýždňovom porovnaní klesol na minimum aj počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení,“ hovorí Tolnayová.

Ako ďalej spomenula, v 18. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 60 percent lekárov pre deti a dorast a 50 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval bystrický RÚVZ len 687 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 687 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli len v 22 prípadoch, čo je chorobnosť 200 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ poznamenala Tolnayová.

Upozornenie odborníkov

Z uvedeného počtu sa podľa jej slov 148 prípadov chrípky vyskytlo v okrese Zvolen, Žiar nad Hronom a Žarnovica a najvyšší počet chorých na ARO je predovšetkým v okrese Zvolen. „Z hľadiska veku je v absolútnych číslach aktuálne najvyšší počet chorých na ARO aj CHPO medzi deťmi vo vekovej skupine 6 až 14 rokov,“ uviedla.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípku, a to aj v čase pandémie knového koronavírusu podceňovať. „Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM