Jakub Forgács Správy

Chystáte sa do prírody v okolí Revúcej? TU môžete naraziť na nakazené kliešte

Neprineste si z výletu nechceného hosťa. Posvietili sme si na prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy v Revúckom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa do prírody v okolí Revúcej? TU môžete naraziť na nakazené kliešte
12
Galéria
Zdroj: TASR

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) informoval o tom, že tento rok zaznamenali výskyt kliešťov rekordne skoro – už vo februári. Kliešte podľa neho začínajú byť aktívne pri vonkajšej teplote 8 – 10 °C, myslite preto pri pobyte v prírode na ochranu proti nim.

„Malé parazity sa vyskytujú v trávnatých porastoch s výškou od 20 centimetrov do jedného metra, v záhradách, v parkoch i v lesoch. Striehnu na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Obľubujú najmä dubovo-hrabové lesy. Infikované kliešte prenášajú nepríjemné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu,“ uvádza ÚVZ SR. Kde zbystriť?

Na svojich oficiálnych stránkach prináša ÚVZ SR aktuálny zoznam prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy na Slovensku. V okrese Revúca ide o katastre obcí Tornaľa, Chvalová, Králik a Držkovce.

Základné zásady ochrany pred kliešťom podľa ÚVZ SR:

  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov – okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie
  • v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
  • používajte repelenty
  • po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

Ako kliešťa dostať z tela?

Odborní pracovníci ÚVZ SR poskytli aj postup, ako správne vybrať kliešťa prisatého na tele. „Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť kliešťa. Treba vybrať celé telo aj s hlavičkou. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra) použite prípravok s obsahom alkoholu,“ uviedli a doplnili, že ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Foto: ilustračné

kliešte na Slovensku
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM