Monika Földešiová Hokej

Ďakujeme, chlapci! Ruský valec sme nestopli, máme striebro!

Slovenskí hokejisti získali na 76. majstrovstvách sveta v Helsinkách strieborné medaily. V nedeľňajšom boji o zlato nestačili na Rusov, keď s favoritom prehrali hladko 2:6. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka však ďaleko predčili očakávania fanúšikov

Slovenskí hokejisti odštartovali zápas o zlato najlepšie ako mohli. Už po minúte a šiestich sekundách vypálil od modrej Chára a jeho strela skončila za Varlamovým chrbtom – 1:0. Rusi mali blízko k vyrovnaniu v 5. minúte, keď Tereščenkov teč minul bránku len o centimetre. Vzápätí našiel Kuliomin pred bránkou úplne voľného Kokarova, ale Laco výborne zachránil.

[blockquote]Ruský tlak sa stupňoval, v 10. minúte mal Malkin na hokejke čistý gól, ale Baranka skvele zasiahol a vyrazil puk pred prázdnou bránkou. O chvíľu však bolo vyrovnané. Ovečkin našiel Siomina a ten upratal puk do siete – 1:1. Favorizovaní Rusi mali navrch aj v ďalšom priebehu, ale Slováci s nimi dokázali držať krok a hrali vyrovnanú partiu.[/bloc­kquote] Na začiatku druhého dejstva si oba tímy vypracovali dobré príležitosti, ale brankári odolali. V 24. minúte dostal pred slovenskou bránkou priestor Malkin, ale Laca ani dvakrát neprekonal. O tri minúty vystrelil Perežogin, puk sa na bránkovej čiare snažili zastaviť Surový s Chárom, no nakoniec si našiel cestu do siete – 2:1. Rusi hrali výborne v obrane, súpera nepúšťali do streleckých pozícií a vytláčali k mantinelom, navyše nerobili žiadne chyby.

[blockquote]Slo­venské útoky sa tak často končili bez strely na bránku. Naopak „Zborná“ neustále hrozila a najmä prvé dva útoky s hviezdami Malkinom, Ovečkinom, či Dacjukom niekoľkokrát poriadne podkúrili. V 34. minúte chyboval pri rozohrávke Vydarený a Rusi útok dvoch na jedného na jeden dotyk zakončil krásnym gólom. Pripísal si ho Tereščenko. O dve minúty prišla ďalšia slovenská chyba, tentoraz Baranku a Siomin si Laca doslova vychutnal – 4:1. Zo Slovákmi to vyzeralo zle, navyše ešte v tej istej minúte išiel na trestnú Chára. Rusi si z presilovky spravili vlastnú exhibíciu, ale ďalší gól nepridali [/blockquote] Rusi na začiatku tretej tretiny zvoľnili tempo, ale opäť im pomohli Slováci. Hudáček vo vlastnom obrannom pásme „prihral“ priamo Ovečkinovi. Puk sa cez Siomina dostal k Dacjukovi a ten piatykrát rozvlnil Lacovu sieť. Vůjtek vzápätí poslal do bránky Hamerlíka. Potom si zahrali presilovku aj Slováci a Chára po peknej kombinácii so Surovým znížil na 2:5. V záverečných minútach sa ešte sympaticky snažili spraviť niečo s výsledkom, ale v závere ešte inkasovali od najužitočnejšieho hráča turnaja Malkina.

Strieborným chlapcom za celú redakciu Global24 gratulujeme a ĎAKUJEME za vynikajúce výkony!

global24/tasr foto: tasr

rus-svk
28
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM