Jakub Forgács Kultúra

Deň otvorených dverí v jelšavskom múzeu sa blíži. Návštevníkov budú sprevádzať permoníci

V múzeu priblížia bohatú banícku históriu regiónu Gemer, keďže sa tu ťažila železná ruda, meď a v menšom množstve i ďalšie nerasty. Súčasťou podujatia bude i otvorenie tematickej výstavy.

Ilustračný obrázok k článku Deň otvorených dverí v jelšavskom múzeu sa blíži. Návštevníkov budú sprevádzať permoníci
5
Galéria
Zdroj: TASR

Baníctvu a jeho tradícii v regióne Gemer bude venovaný deň otvorených dverí v Mestskom múzeu Jelšava (MMJ) v okrese Revúca. Uskutoční sa v piatok 24. mája od 9:00 do 15:00.

„Chceli by sme populárnou formou trochu priblížiť bohatú banícku históriu nášho regiónu Gemer, keďže sa tu ťažila železná ruda, meď a v menšom množstve i ďalšie nerasty. V súčasnosti je to hlavne magnezit,“ priblížila riaditeľka MMJ Tatiana Strelková.

Dodala, že v uvedený deň pripravia v múzeu i dramatizované prehliadky. „Určite nás navštívia aj banícki škriatkovia – permoníci, ktorí budú sprevádzať našich návštevníkov do jednotlivých priestorov,“ avizovala Strelková.

Súčasťou podujatia bude i otvorenie tematickej výstavy, ktorá bude v múzeu sprístupnená do konca mája. Keďže podľa riaditeľky archív a depozitár MMJ nie je na tento účel dostatočne vybavený, potrebné predmety a materiály si zapožičajú.

„Spolupracujeme s Baníckym múzeom v Rožňave, Gemersko-malohontským múzeom v Rimavskej Sobote a občianskym združením Rákošská cächa. Jeho členovia sa snažia zachovávať banícku tradíciu v tejto časti Gemera,“ zakončila Strelková.

V OBRAZOCH: Mestské múzeum v Jelšave
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM