Eva Viestová Kultúra

Detský folklórny festival 2011

Dňa 14.4.2011 sa v Dome kultúry v Hnúšti uskutočnilo podujatie venované detskému folklóru a najmladším folkloristom – Detský folklórny festival 2011.

Vyhlasovateľom tejto súťaže je z poverenia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Národne osvetové centrum v Bratislave. Na regionálnej úrovni podujatie pripravili BBSK – Gemersko-malohontské osvetové stredisko a Mestské kultúrne stredisko v Hnúšti.

V súťaži sa predstavilo 7 súborov s deviatimi choreografiami. Porota, v zložení Mgr. art. Pavel Bútor (metodik pre folklór Národného osvetového centra), Vladimír Petrinec (vedúci FS Rimavan) a Emília Blahutová (tanečná pedagogička FS Kokavan). **Do krajského kola vybrala detský folklórny súbor Lykovček z Revúcej **s choreografiou „A my sa stríg nebojímo!“, Prípravku folklórneho súboru Háj z Rimavskej Soboty s „Dievčenskými tancami z Rejdovej“ a detský folklórny súbor Mladosť z Klenovca s choreografiou „Hrajme sa na jarmok“.

Odborná porota kladne hodnotila aj ostatné choreografie a tiež úroveň súborov, ktoré vystúpili:
detský folklórny súbor Lieskovček z Rimavskej Soboty s choreografiou na motívy slovenských ľudových rozprávok s ústrednou témou putovania Pecivála za princeznou;
detský folklórny súbor Čížiček z Tisovca s choreografiami „Rozšantené práčky pri Rimave“ a „Navarmo si šufrle“, detské folklórne súbory Zornička z Klenovca a Zrkadielko z Hnúšte s detskými hrami „Na pažiti“ a „Na priedomí“ a detský folklórny súbor Lykovček s choreografiou „Na revúckom jarmoku“. Súčasťou podujatia bol aj výber detských spevákov na Hronseckú lipovú ratolesť – krajskú súťažnú prehliadku v speve ľudových piesní spojenú s verejnou nahrávkou. Porota vybrala, v prvej kategórii Patríciu Danielu Babušákovú z Tisovca, v druhej kategórii **Petru Benediktyovú z Revúcej **a Luciu Zvarovú z Klenovca.

Jedným z najdôležitejších cieľov tohto podujatia je viesť deti k poznávaniu tradícií a popularizovať výchovu ľudovým umením. Veľké poďakovanie teda patrí všetkým vedúcim súborov a zainteresovaným osobám, ktoré deti na túto prehliadku pripravovali, lebo len vďaka nim sa tento cieľ podarilo naplniť.

Zdroj :Jaroslava Jelchová, GMOS http://www.gmos.sk/index.html Zdroj foto: Milan Kušpál

Lykovčeku aj Peťke srdečne blahoželáme, budeme im držať palce na krajskom kole a sme radi, že vzorne reprezentujú Revúcu všade, kam sa dostanú!!!

DFF Hnusta
67
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM