Eva Viestová Kultúra

Dni mesta Jelšava v podaní gemerských guliek a pálenky

Ako pre náš portál uviedol primátor Jelšavy Milan Kolesár, v sobotu sa v rámci Dní mesta konala neformálna časť, v rámci ktorej si mohol prísť na svoje ozaj každý. Hlavným lákadlom však bola jednoznačne súťaž vo varení tradičných gemerských guliek.

Ilustračný obrázok k článku Dni mesta Jelšava v podaní gemerských guliek a pálenky
Foto: Eva Viestová

„Počas tohtoročných Dní mesta sme si slávnostne pripomenuli 770-te výročie prvej písomnej zmienky o našom meste“, povedal v úvode primátor mesta.

Zrealizovať sa ich v takej miere podarilo najmä vďaka projektu Európa občanom. Pozvaní boli aj hostia z partnerských miest Jelšavy – českého Uničova, maďarského Tótkomlósa, rumunského Nadlaku a poľských Szczekocin.

V piatok popoludní prebehli oficiálne akty – odhalenie stĺpu priateľstva partnerských miest, vernisáž výstavy fotografií profesora Mazúcha a večer v kostole udeľovanie najvyšších mestských ocenení.

Do varenia gemerských guliek sa zapojilo 11 družstiev. Partnerské mestá sa tiež nenechali zahanbiť a každé malo svoj stánok s ukážkou ich tradičnej kuchyne. A tak každý mohol ochutnať tadičné rumunské salámy, maďarské klobásy či české ovocné knedličky s posýpkou.

V kultúrnom programe sa predstavili deťúrence z miestnej materskej a základnej školy, šermiarska skupina Berezun aj hudobné skupiny partnerských miest.

Pozdraviť prítomných prišiel aj kandidát na župana Ľudo Kaník, ktorému, ako priznal gemerské gulky veľmi chutili.

Na varenie guliek sa podľa primátora Kolesára spotrebovalo možno aj pol tony zemiakov. Najlepšie gulky podľa poroty uvarilo družstvo z Chyžného. Podľa ochutnávajúch ale najlepšie gulky uvarili žienky z Revúckej Lehoty. Najsympatickejšou kuchárkou sa stala Oľga Bartová z družstva Revúcej. Najsympatickejším družstvom bolo družstvo z Muránskej Zdychavy.

Súťaž o najlepšiu pálenku vyhral Roman Jobágy z Jelšavy so slivovicou.

Pre deti boli najväčším lákadlom kolotoče, skákacie atrakcie, jazda na koňoch či vybláznenie sa v poriadnej halde hasičskej peny.

POZRITE SI NAŠE FOTO A VIDEO Z DNÍ MESTA JELŠAVA 2013.

Dni mesta Jelšava 2013
1
Galéria
Dni mesta Jelšava 2013
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM