Aktualizované Nikoleta Janečková Správy

V Muránskej Dlhej Lúke budú otvárať obálky: Výstavba modulovej školy nenapreduje podľa plánov

Čakanie na modulovú školu v Muránskej Dlhej Lúke aj naďalej pokračuje. Po prvej nevydarenej súťaži na dodávateľa sa pristúpy k ďalšiemu otváraniu obálok. Starosta obce okrem iného prezradil, čo spravia, ak bude cena privysoká.

Ilustračný obrázok k článku V Muránskej Dlhej Lúke budú otvárať obálky: Výstavba modulovej školy nenapreduje podľa plánov
Zdroj: TASR

Obálky s cenovými ponukami na stavbu modulovej školy v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca budú otvárať už túto stredu 17. septembra. Ako povedal starosta obce Marek Nosko, je to už druhá verejná súťaž na dodávateľa stavby. Do prvej sa prihlásil iba jeden záujemca a ten ponúkol cenu, ktorú obec neakceptovala.

Pôvodne chceli v novej modulovej škole začať vyučovanie už od začiatku tohto školského roka. Výstavba však nenapreduje podľa pôvodných plánov. „Výstavba modulovej školy je rozdelená na dve etapy. V prvej sme pripravili základovú dosku a pripojenia na všetky inžinierske siete. To sme spravili z prostriedkov obce. Na hornú časť stavby, teda na samotné kontajnery sme vypísali verejnú súťaž. Prvá bola ale neúspešná, lebo hoci si podklady prevzalo sedem firiem, do súťaže sa prihlásila iba jedna a tá nám ponúkla cenu za osem tried 305 000 eur. Na to už obec peniaze nemá. Vypísali sme novú súťaž, podmienky si vyzdvihlo opäť sedem firiem, ale doteraz sa nám prihlásili dve firmy. Samotné podmienky sme tiež trochu upravovali, tak, aby mohla ísť cena dole. V stredu teda uvidíme, či budeme môcť vo výstavbe pokračovať,“ povedal Nosko.

Jeden z problémov, prečo sa do súťaže na dodávateľa modulovej školy zapojila iba jedna firma, je podľa Noska hygienická norma. „Hygiena určila, že triedy musia mať svetlú výšku tri metre. Väčšina komerčne dodávaných modulov je však nižšia. Podmienky novej verejnej súťaže sme upravili tak, aby sme dodržali všetky podmienky, ale aby to bolo lacnejšie. Napríklad sme nedali podmienku na úplne všetky práce pri napájaní inžinierskych sietí.,“ dodáva starosta. Ako pokračoval, tie by vedeli urobiť aj sami prostredníctvom odborníkov a údajne aj podstatne lacnejšie. „Teraz čakáme na cenové ponuky na dodávku a montáž kontajnerov. Ak by však mala byť škola drahšia o 100 000 eur, nebudeme v tom môcť pokračovať. Jednoducho obec na to peniaze nemá,“ uzatvára.

Projekt výstavby modulových škôl na Slovensku podporuje ministerstvo školstva a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Prostredníctvom projektu úradu splnomocnenca sa mohli obce uchádzať o 200 000 eur na výstavbu modulovej školy. Minulý rok sa takto na Slovensku postavilo päť modulových škôl. Tento rok by ich malo pribudnúť ďalších 15.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM