Eva Viestová Rôzne

Domov dôchodcov Cilka dokončia skôr, ako plánovali

Posledné dokončovacie práce vykonávajú pri oprave zariadenia pre dôchodcov v Revúcej. Mestský úrad pripravuje podklady pre prebratie stavby a prípravu kolaudácie. Ako TASR potvrdila prednostka mestského úradu Eva Kučeráková, seniori by sa do domova d

Zariadenie sociálnych služieb začali v Revúcej opravovať vlani. Budova zo 60. rokov minulého storočia už potrebovala komplexnú údržbu. Jej obyvateľov dočasne odsťahovali. „Časť klientov sme presťahovali do zariadenia Pohoda, niektorí sa dočasne vrátili k príbuzným. Oprava budovy Cilka by sa za plnej prevádzky nemohla vôbec uskutočniť,“ vysvetlila Kučeráková.
Na dokončenie budovy muselo mestské zastupiteľstvo prijať aj zmenu rozpočtu. Pôvodne predpokladali, že budovu zmodernizujú za 1.375.096 eur, 85 percent sumy získali z fondov Európskej únie. Ďalších desať percent prispel štát. Samospráva sa mala podieľať sumou 68.604 eur. Celkový príspevok mesta museli zvýšiť na 130.000 eur, pretože sa vyskytli náklady, s ktorými nepočítali. Napríklad sa zmenila sadzba dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent. Najviac peňazí z úveru ale potrebujú na oplotenie zariadenia sociálnych služieb. „S tým sme v pôvodnom projekte nepočítali, no ak chceme dosiahnuť kvalitu služieb, musíme areál aj oplotiť,“ povedala Kučeráková.
Pri oprave zariadenia pre seniorov Cilka vybudovali bezbariérové prístupy, výťahy, vymenili okná a radiátory. Opravu potrebovala aj strecha a konštrukcia stavby. Zateplením znížia energetickú náročnosť stavby takmer o 70 percent. Kapacita sa zvýši na vyše 80 postelí, pričom nárok na ubytovanie majú ľudia s trvalým pobytom v Revúcej. Seniori, ktorí v Cilke bývali pred rekonštrukciou, majú právo na návrat a v opravenej budove by mohli spoločne osláviť už tieto Vianoce.

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM