Slávka Kellová Rôzne

Externistov nastúpilo na vysoké školy menej

Na viacerých vysokých školách sa do prvého ročníka v novom akademickom roku zapísalo menej externistov ako vlani. Podľa univerzít za to môže spoplatnenie všetkých odborov diaľkového štúdia, ale aj demografia.

Na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici majú asi o 804 prvákov menej ako minulý akademický rok. „Zníženie počtu zapísaných študentov mohlo byť ovplyvnené aj tým, že od tohto akademického roka sa neotvárali bezplatné študijné programy, na ktoré sa hlásili uchádzači zo sociálne slabších rodín, ktoré si nemohli dovoliť platiť štúdium,“ povedala asistentka prorektorky pre pedagogickú činnosť na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici Katarína Babeľová. Ďalším faktorom je výrazný pokles pôrodnosti v ročníkoch, ktoré začínajú štúdium v tomto akademickom roku. Aj keď konečný údaj o počte nových študentov na UMB bude známy až na konci októbra, podľa Babeľovej sa nezmení až tak, aby sa stav vyrovnal.

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave zaznamenala nižší záujem o diaľkové štúdium na troch fakultách. „Fakulta sociálnych a ekonomických vied UK pre nezáujem neotvorila externé štúdium,“ informoval TASR prorektor UK pre študijné veci Ján Pekár. O diaľkové štúdium na Právnickej fakulte UK poklesol záujem o viac ako tretinu, na prírodovedeckej o polovicu.

O 227 externistov bude menej aj na Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku. Na štyroch fakultách univerzity študuje v tomto roku podľa hovorcu KU Vladimíra Buznu na všetkých troch stupňoch 3373 diaľkových poslucháčov.

Podľa Babeľovej z UMB záujem o externé štúdium v posledných rokoch rástol kvôli tomu, že sa naň hlásili zamestnanci štátnej správy, od ktorých zamestnávatelia žiadali vyššie vzdelanie. „Títo študenti už doštudovali a úrady prijímajú na nové miesta len tých uchádzačov, ktorí už vysokoškolské štúdium majú ukončené,“ dodala.

Spoplatnenie všetkých študijných programov v externom štúdium schválila vláda začiatkom tohto roka prostredníctvom novely vysokoškolského zákona. Norma bola reakciou na rozhodnutie Ústavného súdu z mája 2010, podľa ktorého nie je možné rozdeliť externistov na platiacich a neplatiacich. Poslanci Národnej rady SR však do zákona vložili možnosť získať štipendium pre desať percent diaľkových študentov s najlepším prospechom.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM