Peter Simon Rôzne Správy

Fotky, ktoré stoja za povšimnutie: Park v Betliari láka svojou krásou

Prírodný park kaštieľa Betliar patrí k najvýznamnejším svojho druhu na Slovensku. Okrem prírody môžete obdivovať a stovky snežienok.

Ilustračný obrázok k článku Fotky, ktoré stoja za povšimnutie: Park v Betliari láka svojou krásou
14
Galéria

Dominantou obce Betliar v okrese Rožňava je nielen šľachtický kaštieľ z 15. storočia, ale i priľahlý rozsiahly prírodný park z 18. storočia, ktorý patrí k najcennejším a najzachovalejším na Slovensku. Jarná príroda sa prebúdza a park sa ukazuje návštevníkom v plnej kráse. Štebot vtákov umocňuje aj zvuk vody v priľahlom potôčiku. Obdivovať v tieto dni môžete aj stovky snežienok priamo pri kaštieli, no prechádzka v parku vás určite naladí pozitívnou energiou.

Za zakladateľa parku sa považuje záhradný architekt Henrich Nebbien, ktorý podľa zachovalej urbárskej mapy z roku 1804 tam našiel park. Neskôr v roku 1823 navrhol a zrealizoval stavbu najväčšieho umelého vodopádu svojho druhu v slovenských parkoch Jozef Bergman. V druhej polovici 19. storočia bol park rozšírený.

Betliarsky park, ktorý je súčasťou kaštieľa, je výnimočný tým, že bol budovaný ako anglický park. Budovali ho významní architekti a krajinári, ktorí vedeli využiť danosti v území, ako napríklad vodné toky nad obcou. Vybudovali tam jedinečný vodný systém, ktorý zahŕňa viacero jazierok, kaskád, potôčikov a vodopádov, ktoré elegantným spôsobom dotvárajú územie parku.

Pozrite si aktuálne fotky z parku v Betliari v našej galérii, ktoré vytvoril nadšenec prírody Petr Hanzlíček. Sú naozaj krásne.

Obrazom: Pozrite si krásne fotky prebúdzajúcej sa prírody v Betliari
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM