Peter Simon Správy

FOTO a VIDEO: V Rožňave si pripomenuli rok od vraždy Jána Kuciaka

Na Námestí baníkov v Rožňave sa po roku od februárovej udalosti zišli stovky ľudí. Pripomenuli si tragickú smrť novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Zdroj: Dnes24.sk

Rožňava patrila k šnúre miest, v ktorých sa 21. februára 2019, rok od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, uskutočnilo pietne zhromaždenie pod hlavičkou iniciatívy Za slušné Slovensko. Rožňavčania i ľudia z okolia sa stretli podvečer v severnej časti Námestia baníkov.

Ľudia sa v centre zbiehali už krátko pred piatou, začiatok pietnej spomienky sprevádzalo posledné popoludňajšie slnko. Podujatie sa nieslo v pokojnom duchu a pred prítomných vystúpilo niekoľko rečníkov. Nechýbali ani koncerty hudobníkov z Rožňavy – Vanessy Lalikovej, Romana Jakobeja a Roba Šimka so skupinou Massriot. Na záver stretnutia zaznela slovenská hymna a prítomní zapaľovali sviečky pod fotkou obetí vraždy.

Na facebookovej udalosti sa k tomuto podujatiu prihlásila približne 90-tka ľudí. Svoju účasť potvrdilo 77. Reálne ich však na námestie prišlo viac. Ako nám na mieste prezradil jeden z organizátor akcie v Rožňave Rado Kovács, na zhromaždení sa zišlo približne 250 ľudí.

„Naše požiadavky trvajú už rok. Stále voláme po vyšetrení vraždy Jána a Martiny a rovnako po dôveryhodnej vláde,“ uviedli predstavitelia iniciatívy Karolína Farská a Juraj Šeliga. „Chceme poznať mená tých, ktorí si objednali túto vraždu, rovnako budeme pozorne sledovať spôsob vyšetrovania a vytvárať verejný tlak proti politickým zásahom,“ doplnili.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek priamo z Námestia baníkov v Rožňave.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70 000 eur.

Obvinené sú zatiaľ štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

Obrazom: V Rožňave si pripomenuli rok od vraždy Jána Kuciaka
47
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM