Peter Simon Správy

FOTO a VIDEO z ukončenia výstavy v Betliari: Zaznel aj rozlúčkový príhovor končiaceho riaditeľa

Úspešná výstava Sudán 1911 - Andrássyovci vo svete, svet v Betliari sa ukončila. Počas podujatia zaznel aj rozlúčkový príhovor dosluhujúceho riaditeľa Júliusa Barcziho. Múzeum dočasne povedie jeho zástupkyňa Tímea Mátéová.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO z ukončenia výstavy v Betliari: Zaznel aj rozlúčkový príhovor končiaceho riaditeľa
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročná sezóna sa v kaštieli Betliar niesla v znamení spoznávania ďalekých kútov sveta, do ktorých v 19. a začiatkom 20. storočia zavítali Andrássyovci. Výstava Sudán 1911 – Andrássyovci vo svete, svet v Betliari sa slávnostne ukončila v sobotu, 27. októbra 2018 v kaštieli Betliar. Počas finisáže zamestnanci múzea prítomných informovali o samotnej výstave a aj o jej sprievodných podujatiach. Okrem toho zaznelo aj hodnotenie celého roku 2018 v múzeu a podujatí, ktoré sa tu konali. Na záver zaznel rozlúčkový príhovor dosluhujúceho riaditeľa Júliusa Barcziho a dojemné slová jeho zástupkyne Tímei Mátéovej, ktorá múzeum dočasne povedie.

Výstavu si pozrelo celkom 56 097 ľudí, z toho 39 894 domácich a 16 203 zahraničných návštevníkov.

„Tento rok v múzeu hodnotíme ako veľmi úspešný, spokojní sme boli aj s návštevnosťou. Dúfam, že budúci rok bude ešte lepší, keďže seriál, ktorý sa u nás natáčal, sa bude vysielať v Maďarsku, a to je krajina, odkiaľ máme stále stabilne okolo 25% našich návštevníkov a tvoria takmer 90% zahraničných návštevníkov,“ povedala pre náš web Judita Krajčiová z múzea.

Ako doplnila, onedlho sa v betliarskom múzeu otvára aj nová výstava.

Článok pokračuje pod videom!

Zdroj: Facebook

Riaditeľ o odchode

Oslovili sme aj dosluhujúceho riaditeľa múza Júliusa Barcziho, ktorého avizovaný odchod zaskočil viacerých. Ten končí vo svojej funkcii o niekoľko dní. „Bola to moja posledná výstava vo funkcii riaditeľa, zatiaľ ostatná výstava v rámci múzea, s kolegami máme naplánovanú ďalšiu odbornú spoluprácu, či už na obnove hradu Krásna Hôrka, alebo na tvorbe ďalších výstav. Odísť z tohto múzea je jedným z mojich najťažších rozhodnutí v mojom živote a ja by som bol veľmi rád, keby som mohol v tomto múzejnom svete pracovať, ale momentálne to tak vnútorne necítim. Múzeu by som chcel do budúcnosti zaželať len to najlepšie a nech sa mu darí aj naďalej,“ hovorí pre Rožňavu24 Július Barczi.

Múzeum zatiaľ povedie Tímea Mátéová

„V každom prípade je mojim cieľom aj cieľom nového vedenia, zachovať kontinuitu všetkých prác aj podujatí, ktoré sme za posledné štyri roky s odchádzajúcim riaditeľom a celým kolektívom tvorili. Podujatia aj prácu so zbierkovými predmetmi chceme určite zachovať. Momentálne už mám v hlave nejaké nové nápady, čím by sa to dalo ešte trošku viac obohatiť, no zatiaľ máme rozbehnutú ešte sezónu, ktorú musíme dokončiť. Júliusovi Barczimu želáme do budúcna všetko dobré a určite s ním nestrácame kontakt,“ doplnila pre náš web Tímea Mátéová.

Obrazom: Finisáž výstavy Sudán 1911 v Betliari
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM