Renáta Bogdáni Rôzne Správy

FOTO: Krisztián zachytáva nielen krásy Gemera: Nechajte sa očariť jeho zábermi

Krisztiánovi Kálimu učarovalo fotenie. Stal sa z neho portrétový fotograf, ktorý však rád vybehne aj do okolitej prírody.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Krisztián zachytáva nielen krásy Gemera: Nechajte sa očariť jeho zábermi
24
Galéria
Zdroj: archív Krisztiána Káliho

Tornaľčan Krisztián Káli (36) vyštudoval Ekonomickú Univerzitu v Bratislave. Po rokoch sa však vrátil na rodný Gemer, aby sa tu mohol naplno venovať fotografovaniu.

Krisztiánov otec sa profesionálnemu fotografovaniu venoval 37 rokov. Svojho syna už ako dieťa brával na svadby a rôzne spoločenské podujatia. Tu sa už zamlada priučil základným tipom a trikom. No pre neustále sa zdokonaľujúcu techniku bolo potrebných veľa kurzov a školení, aby sa vypracoval na svoju dnešnú úroveň. Láska ku starej technike ho však neopúšťa. Chcel by sa vrátiť k foteniu na film. „Tam nie je možnosť urobiť stovky záberov. A to núti sa viac zamyslieť skôr, než stlačím spúšť,“ približuje svoj postoj.

Ako prezradil, najradšej fotí portréty v prirodzenom svetle a v prírodnej scenérii. Od jari do jesene mu ako kulisy postačia aj parky a jazerá, no v zime sa uchyľuje na naše hrady, zámky, či chalupy. Na jeho záberoch spoznáte miesta ako Rašice, Levkuška, Tornaľa, či Jelšava.

Všetci celebritou

„Portrétové fotenie je hlavne o prístupe k ľuďom: čo dokážem zachytiť a ako to následne spracujem. Rád pri tom ľudí spoznávam. Tak dokážem dosiahnuť, aby počas fotenia boli uvoľnení, panovala príjemná atmosféra a tá sa nakoniec odzrkadlí aj na fotografiách,“ povedal fotograf.

„Málo retušujem. V reálnom živote sme krásni takí, akí sme. Ja sa každému jednému človeku venujem s plným nasadením. Pre mňa sú všetci celebritou. A najkrajšou odmenou je úsmev na ich tvárach,“ hovorí fotograf, pre ktorého hlavným motívom nie sú peniaze, ake sústavné zdokonaľovanie sa vo svojej profesii. „Túžim po sebaistote vo fotení,“ dodáva.

Zaujímalo nás tiež, aké známe mená už mal pred objektívom. Politikov teraz pred komunálnymi voľbami radšej nespomína, no fotil tiež Anikó Vargovú, herečku zo sestričiek. Či pána Elmara Klossa mladšieho, syna režiséra úspešného filmu Obchod na Korze.

Úsmevy k foteniu patria

Skoro pri každom fotení sa prihodia aj úsmevné príhody. "Najmä keď fotím dynamické podujatie. Stalo sa, že ženích sa podpísal pri obrade ako nevesta. Pritom vznikli také fotografie, ktoré zachytávali prirodzený až detský smiech. Keď sa napríklad dieťa nechcelo fotiť, tak som sa na chvíľku stiahol a povedal mamičke, aby sa zahrali spolu. Po chvíli si už ani neuvedomili, že ich fotím. Bolo to úžasné,“ zaspomínal si.

„Sú samozrejme aj momentky, s ktorými nerátam. Napríklad farár, ktorý je odfotený, ako by mal svätožiaru nad hlavou. To bol len svetelný lúč, ktorý sa „náhodou zatúlal“," spomína Káli.

Fotky aj pre National Geographic

Krisztián je zasnúbený, plánujú svadbu. Na tej si však nezafotí. Preto hľadá kolegu, ktorý by zachytil jeho svadobný deň tým správnym, jemu blízkym prístupom. „Svoje deti budem tiež viesť k fotografovaniu. Je to finančne náročné. Aspoň nebudú mať na zbytočnosti,“ dodáva s úsmevom.

Kristián človeka očarí tiež svojou skromnosťou. Zúčastňuje sa fotografických súťaží, no okrem menších cien, ktoré sa mu podarilo vyhrať, ho teší už aj samotná účasť. Ostatných fotografov neberie ako konkurenciu. Dokáže ich pochváliť, či sa aj priučiť niečomu, čo dovtedy nepoznal. Už teraz sa však môže pýšiť členstvom v Zväze slovenských, francúzskych, aj amerických fotografov. Jeho fotografie nájdete tiež na stránke National Geographic.

Pozrite si Krisztiánove zábery v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Mladý fotograf cvaká krásy Gemera aj portréty
24
Galéria
Zdroj: archív Krisztiána Káliho
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM