Rôzne Správy

FOTO: Na svetovú opernú divu nezabudli. V Jelšave si pripomenuli známu rodáčku

Narodila sa neďaleko Revúcej a ľudia sa rozhodli, uctiť si jej pamiatku. Ako vyzerala pietna spomienka na známu umelkyňu Máriu Basilides?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na svetovú opernú divu nezabudli. V Jelšave si pripomenuli známu rodáčku
2
Galéria
Zdroj: TASR

Život a tvorbu slávnej rodáčky, opernej speváčky Márie Basilides, si v piatok večer pri príležitosti výročia jej narodenia pripomenuli v Jelšave v okrese Revúca podujatím Spomienka na Basilides. Informovala o tom riaditeľka Mestského múzea Jelšava Tatiana Strelková, ktoré ho organizovalo spolu s Osvetovým centrom vyšehradskej kultúry Jelšava.

Program sa začal pietnou spomienkou pri hrobe rodičov a súrodencov umelkyne na jelšavskom cintoríne. „Rodina Basilides bola v Jelšave významnou meštianskou rodinou, ktorá mala aj svoj rodový znak – erb. Máriin otec bol advokát a dlhší čas bol aj mešťanostom. Mal kladný vzťah ku kultúre, podporoval ju v meste a priviedol k nej i svoju dcéru, ktorá odmalička vystupovala na rôznych podujatiach,“ priblížila riaditeľka.

Hlavnou časťou podujatia bola prezentácia o živote a osobe opernej divy, určená širokej verejnosti, ktorá sa konala v priestoroch jelšavského múzea. „Pripravila ju Eleonóra Blašková, bibliografka Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach a je výsledkom jej historického výskumu,“ uviedla Strelková s tým, že prezentácia bola doplnená hudobnými ukážkami z CD, ktoré múzeu daroval potomok speváčky, dirigent Štátnej opery v Budapešti Ádám Medveczky.

Mária Basilides sa narodila v Jelšave v roku 1886, zomrela v roku 1946 v Budapešti, kde pôsobila ako operná speváčka a vokalistka. V Jelšave sa do dnešných čias zachoval aj rodný dom umelkyne a jej pamiatku pripomína i plastika, ktorú v lete tohto roku inštalovali pred budovou múzea. V budúcnosti by ju malo pripomínať i Kultúrne centrum Márie Basilides. Vzniknúť má v budove bývalej reduty, ktorá neskôr slúžila ako mestské kino a samospráva už podala projekt na jej rekonštrukciu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM