Peter Simon Rôzne

FOTO: Na výstave o Márii Terézii v Betliari môžete vidieť aj takéto skvosty

V máji minulého roku uplynulo 300 rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších osobností našich dejín – kráľovnej Márie Terézie. SNM - Múzeum Betliar je jediným múzeom na Slovensku, ktoré pripravilo výstavu o panovníčke a jej dobe.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na výstave o Márii Terézii v Betliari môžete vidieť aj takéto skvosty
7
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obdobie vlády Márie Terézie patrí medzi dôležité etapy v histórii Andrássyovcov – obe vetvy rodu získali od kráľovnej grófsky titul a jej členovia boli váženými dvoranmi. „Výstava poukazuje na politickú a ekonomickú situáciu v krajine prostredníctvom kariér v 18. storočí žijúcich členov rodu Andrássy: štátneho úradníka a župana Štefana III., vojaka a podnikateľa Karola I. a biskupa Antona Andrássyho. Od Pragmatickej sankcie cez korunováciu mladej Márie Terézie, Sedemročnú vojnu, umenie a kultúru doby až po deti Márie Terézie je na výstave obsiahnuté v obrysoch všetko, čo je o Márii Terézii potrebné vedieť,“ povedala kultúrno-propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová.

Bez pochýb k najvzácnejším predmetom na výstave patrí unikátna mapa Viedne z roku 1778 od Josefa Daniela Hubera, ktorá bola nedávno nákladne zreštaurovaná. Mapa má rozmery 3,7×4,1 m a rezidenciu Márie Terézie zachytáva z vtáčej perspektívy.

Okrem toho však môžete zhliadnuť aj ďalšie skvosty. Ako informuje múzeum na svojej oficiálnej facebook stránke, jedným z nich je Špičkové dielo – mramorový portrét Márie Terézie z roku 1757 od slávneho sochára Jakoba Ch. Schletterera pochádza zo zbierok betliarskych Andrássyovcov.

Ďalšími predmetmi, ktoré si zaslúžia pozornosť sú šperky z 18. storočia zo zbierky Andrássyovcov. K výstave je pripravený katalóg so štúdiami a fotografiami vystavených diel.

Ak ste výstavu ešte nevideli, teraz je ten pravý čas. Keďže kaštieľ bude otvorený počas celých veľkonočných sviatkov. To však nie je všetko, už túto sobotu, 31. marca 2018 sa pripravuje v Betliari inscenácia so známou herečkou Anikó Vargovou pod názvom Povýšenie grófa Andrássyho do grófskeho stavu.

14. apríla 2018 sa bude konať podujatie Dvor Márie Terézie (Pohľad zblízka) a derniéra výstavy je naplánovaná na 28. apríla.

Foto: ilustračné

Obrazom: Predmety na výstave o Márii Terézii
7
Galéria
Foto: Vlado Eliáš / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM