Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Novinka z kaštieľa v Jelšave. Pri záchranných prácach našli nevšedný artefakt

Záchrana coburgovského kaštieľa v neďalekej Revúcej priniesla zvláštny objav. Pozrite, čo si všimli robotníci počas prác!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Novinka z kaštieľa v Jelšave. Pri záchranných prácach našli nevšedný artefakt
Zdroj: TASR

Zaujímavý objav v podobe zamurovanej kamennej sochy leva sa podarilo nájsť robotníkom, ktorí obnovujú coburgovský kaštieľ v Jelšave v Revúckom okrese. Ako informovala koordinátorka pamiatkovej obnovy Viera Kozárová, socha je umiestnená vysoko v stene, tesne pod strechou budovy a jej možný pôvod sa v súčasnosti ešte len skúma.

„Predpokladáme, že pochádza z obdobia renesancie a možno je i staršia. Jej tvaroslovie totiž pripomína štylistiku románskeho slohu. Socha bola v barokovej fasáde použitá ako sekundárny článok a je možné, že pochádza z prestavby pôvodného renesančného kaštieľa alebo zo stavby takzvaného kráľovského domu, ktorý pravdepodobne stál na mieste dnešnej kultúrnej pamiatky,“ ozrejmila koordinátorka.

Podľa jej ďalších slov lev mohol byť v minulosti ozdobným prvkom zábradlia, murovanej pece alebo inej architektonickej súčasti stavby. „Jeho súčasťou je totiž aj pätka stĺpa,“ dodala.

O ďalšom využití nálezu zatiaľ nie je rozhodnuté. „Mojím prianím je jeho vybratie zo steny, keď aj s odstupom času, aby sa raz mohol stať súčasťou expozície a byť tak dostupný aj návštevníkom kaštieľa,“ uviedla Kozárová.

Novoobjavenú kamennú sochu si počas dnešného dňa a soboty 27. augusta môžu pozrieť aj návštevníci podujatia Turci v Jelšave. V rámci neho je kaštieľ po roku opäť sprístupnený širokej verejnosti a organizátori pripravili pre divákov bohatý program vrátane vystúpení skupín historického šermu či ukážky dobových bojov o Jelšavu počas osmansko-tureckých vojen.

Čítajte tiež:

FOTO: Záchranné práce na kaštieli v Jelšave. Do opráv zapojili 13 nezamestnaných

V OBRAZOCH: Nezamestnaní zachraňujú kaštieľ v Jelšave
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM