Rôzne Správy

FOTO: Pred 80 rokmi vypukol v Revúcej ničivý požiar. Hasiči si mysleli, že ide o žart

Smutná udalosť z histórie nášho mesta. Pocítilo ničivú silu ohňa. Niektorí Revúčania prišli o domy, iní o celý majetok.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pred 80 rokmi vypukol v Revúcej ničivý požiar. Hasiči si mysleli, že ide o žart
3
Galéria
Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.

Pred 80 rokmi Revúcu zachvátil najväčší požiar v 20. storočí. „V tomto roku, keď si evanjelická cirkev pripomínala 150. výročie pristavenie veže kostola, v piatok o 14. hodine vypukol požiar, lebo v ľavom komíne kostola sa vznietili sadze. Iskry z ohňa, ktorý vyšľahol z komína, padali na naolejovanú šindľovú strechu a zakrátko boli spolu s vežou v plameňoch. Situáciu komplikoval silný vietor, ktorý strhával horiace šindle a roznášal ich po okolí,“ uviedla Lucia Oravec Koreňová z Múzea Prvého slovenského gymnázia, v ktorom si do 30. apríla môžete pozrieť prehliadku fotografií, pripomínajúce túto smutnú udalosť.

„Väčšina hasičských zborov si myslela, že ide o prvoaprílový žart, a preto neverili, že Revúca je vo veľkom ohrození. Revúčania mali problémy pri telefonovaní, keď žiadali o pomoc ďalšie hasičské zbory. Bolo prvého apríla a väčšina z nich si myslela, že ide o žart,“ pokračovala.

„Veža sa stratila z dohľadu. Za obeť padli aj zvony. Zničili sa lustre, prehoreli okná a dvere a poškodený bol aj organ. Pri zničení veže dopadla na zem guľa spod kríža s dobovými mincami a pamätnými listinami, ktoré sa zachránili. Niektorí obyvatelia prišli o celý majetok. Požiar najviac zasiahol obydlia na dnešnej Remeselníckej ulici a Železničnej ulici, od mestského domu po novú budovu Prvého slovenského gymnázia. Pri požiari zhorelo 42 obytných domov a 104 rôznych hospodárskych stavieb stodôl a maštalí. V niektorých z nich zomrel aj dobytok. Škody v meste vyčíslili na 4 000 000.- Kč a mnohí obyvatelia sa dostali do zúfalej situácie, keď prišli o celý majetok,“ dodala so slovami, že na pomoc zasiahnutým sa začali organizovať zbierky a prichádzali peniaze nielen od Revúčanov, ale z celého Slovenska, dokonca aj zo zahraničia.

Pozrite si v priloženej fotogalérii smutné zábery z ničivého požiaru!

V OBRAZOCH: Spomienka na najväčší požiar v Revúcej
3
Galéria
Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM