Renáta Bogdáni Správy

FOTO: Škôlka v Tornali vychováva deti už 30 rokov. Dočkala sa nového loga aj daru

V Revúckom okrese máme oslávenca. Materská škola v Tornali funguje už desiatky rokov. Vyspovedali sme preto jej riaditeľku Zuzanu Szobonyovú.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Škôlka v Tornali vychováva deti už 30 rokov. Dočkala sa nového loga aj daru
17
Galéria
Foto: Július Bášti

Materskú školu s jaslami na ulici Školskej ulici v Jelšave otvorili 3. októbra 1988. Medzičasom jasle zanikli a škôlka sa rozrástla o ďalšie triedy. Súčasná riaditeľka Mgr. Zuzana Szobonyová je už štvrtá v histórii vedenia.

Tento rok oslávila materská škola už 30. narodeniny. Riaditeľka pozvala na oslavu okrem rodičov a detí aj svoje tri predchodkyne, súčasný aj bývalý personál a tiež sponzorov z radov podnikateľov a vedenie mesta.

Nové ihrisko aj logo

„Na počesť podujatia sa vytvorila prezentácia s fotografiami z minulosti aj súčasnosti. Deti vystúpili s rôznorodým kultúrnym programom. Bývalí aj súčasní zamestnanci obdržali darčekové tašky s pamätným listom a krištáľovým ťažidlom,“ prezradila riaditeľka.

Primátorka Tornale Anna Szögedi darovala škôlke finančný dar na výstavbu detského ihriska v sume 2 600 eur.

„Ja som si musela ešte prácne vyhľadávať mená bývalých zamestnancov. Práve preto som všetky údaje zakotvila v školskej kronike, nech v budúcnosti organizovanie takýchto podujatí prebehne hladšie a rýchlejšie. Oslava bola tiež pohnútkou na vytvorenie loga. Rozhodli sme sa dosť neštandardne: logo stvárňuje detskú tváričku,“ prezentuje svoju prácu Szobonyová.

Suplovanie rodičovskej výchovy

„Byť učiteľkou v škôlke musí byť poslaním“, hovorí riaditeľka. Sama vyštudovala špeciálnu pedagogiku a v školstve pracuje prakticky od ukončenia štúdia. Nastupujúci trend vedy a rozvoja aj ju núti sústavne sa vzdelávať.

„V minulosti sme rodičovskú výchovu dopĺňali, teraz ju už suplujeme,“ komentuje Szobonyová nemilý trend, kedy rodičom ostáva na ich ratolesti stále menej času. „Deti poznajú rozprávky z Minimaxu, no nepoznajú klasické rozprávky. A rastie počet detí s poruchami správania,“ rozoberá súčasný stav.

"Pri vzdelávaní detí so špeciálnymi vývinovými poruchami nám pomáhajú dvaja /nie špeciálni/ asistenti. Diagnózy týchto detí sú ADHD, Autizmus, NKS – Narušená komunikačná schopnosť, DMO -detská mozgová obrna. Cieľom je odbremeniť rodičov a aj týmto problémovým deťom vytvoriť čím lepší štart do povinnej školskej dochádzky,“ vysvetľuje situáciu riaditeľka.

Vianočná prestávka

Keďže ide o malé, časom sa zmenšujúce mestečko, o škôlku medzi sviatkami nebol veľký záujem. Preto sa vedenie rozhodlo škôlku počas tohtoročných vianočných prázdnin uzatvoriť. No sviatočnú náladu si s deťmi predsa len vychutnali. Pripravili tvorivé dielne a aj už tradičný vianočný trh. „Výťažok z trhu plánujeme investovať do soľnej miestnosti, ktorá by mala pomáhať deťom s respiračnými ochoreniami a astmou,“ prezradila svoje plány riaditeľka.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z materskej školy!

V OBRAZOCH: Materská škola v Tornali funguje už 30 rokov
17
Galéria
Foto: Július Bášti
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM