Jakub Forgács Kultúra

FOTO: Trpké skúsenosti aj údel osudu. V Revúcej vystavujú unikátne obrazy

Na vlastnej koži ochutnal život "škodcu socialistickej spoločnosti". Svedectvo o živote za socíku podal autor obrazov vystavovaných v Revúcej priamo farbami.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Trpké skúsenosti aj údel osudu. V Revúcej vystavujú unikátne obrazy
Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.

Trpké skúsenosti, údel osudu, šťastné a nešťastné chvíle, drobné osobné úspechy a prehry to všetko môže návštevník odhaliť na umeleckej tvorbe Ernesta Hausera. Autor prežil šťastné detstvo v Banskej Štiavnici. Ešte pred „skúškou dospelosti“, maturitou na gymnáziu, prechádza oveľa tvrdšou skúškou, „skúškou ohňom“ po neúspešnom pokuse o prekročenie štátnej hranice na Západ.

Nesplnená túžba po dobrodružstve, aj po slobode a dosť nejasných víziách poznamenala jeho osud na dlhé desaťročia, prakticky až do „nežnej revolúcie“ roku 1989. Nezdarený útek mal za následok, že Ernest Hauser na vlastnej koži ochutnal život „škodcu socialistickej spoločnosti“. To ho priviedlo ako vojaka do útvaru smutne známych oddielov PTP určených pre politicky nespoľahlivých občanov, ktorých jedinou zbraňou bola lopata a krompáč. Tento biľag ho prenasledoval aj v civilnom živote (nemohol študovať na umeleckej škole).

Dokázal však, že ak človek nosí v sebe silu boriť sa s prekážkami, môže vo vlastnom mikrosvete urobiť veľa a nemusí sa pritom vzdať svojho politického (antikomunistic­kého) zmýšľania. Tieto skúsenosti ho priviedli k presvedčeniu, že je povinný vydať svedectvo o živote za socializmu. Svedectvo, ktoré nám podáva prostredníctvom svojej umeleckej tvorby, tvorí mozaiku jeho života. Autorovu umeleckú tvorbu si máte možnosť prezrieť na výstave obrazov pod názvom Reminiscencie od 18. 7. – 26. 8. 2016. Výstava bola slávnostne otvorená v pondelok 18. 7. 2016 v podkroví Múzea Prvého slovenského gymnázia.

Čítajte tiež:

Prípravy veľkej westernovej šou v Muráni finišujú. Očakáva sa niekoľko tisíc ľudí

V okrese Revúca žije sedem ľudí s úctyhodným vekom. Najnovšie štatistiky prezradia viac

Vernisáž výstavy obrazov Ernesta Hausera Reminiscencie v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: Múzeum Prvého slovenského gym.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM