Jakub Forgács Kultúra

FOTO: V Jelšave sa vyrábali zvonce aj pre ťavy. Múzeum približuje dejiny i remeslá

Milovníci histórie si v Jelšave prídu na svoje. Hoci mestské múzeum vzniklo len pred piatimi rokmi. už teraz ukrýva zaujímavé predmety aj informácie!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Jelšave sa vyrábali zvonce aj pre ťavy. Múzeum približuje dejiny i remeslá
Zdroj: TASR

Dejiny historického mestečka Jelšava v okrese Revúca a jeho blízkeho okolia približuje tamojšie mestské múzeum, ktoré bolo v roku 2011 zriadené v budove niekdajšieho meštianskeho domu na Námestí republiky. Keďže múzeum vzniklo len pred piatimi rokmi, podľa slov jeho riaditeľky Tatiany Strelkovej svoj zbierkový fond ešte len začína budovať.

Zrekonštruovaná povala i záhrada

„V našom múzeu nájdu návštevníci predmety, ktoré tvoria etnografický, historický a numizmatický fond. Uložené sú v dvoch miestnostiach. V prvej je prezentovaná história Jelšavy všeobecne a v druhej je priblížená jej remeselnícka minulosť. Začíname budovať aj expozíciu baníctva, ktoré tvorilo základ mestečka a ktorému vďačí za svoj vznik,“ uviedla Strelková.

Múzeum na expozičné účely využíva aj zrekonštruovanú povalu svojej budovy, ktorá je podľa riaditeľky ideálnym miestom na prezentáciu historických predmetov a krátkodobé výstavy. Súčasťou jeho areálu je tiež záhrada, v ktorej sa konajú rôzne podujatia, napríklad tvorivé dielne.

Zvonkári aj kováči

„K zlatým obdobiam Jelšavy patrí 17. a 18. storočie, kedy bola jedným z centier remeselníctva, ktoré predstavovalo hospodársky rozvoj na Gemeri. K najvýznamnejším miestnym remeslám patrilo zvonkárstvo, ktoré vzniklo špecializáciou a oddelením od kováčskeho remesla. Jelšavské zvonce mali taký zvuk, že sa vyvážali nielen do Európy, ale aj do sveta,“ priblížila Strelková, podľa ktorej sa zachoval doklad o tom, že v Jelšave sa vyrábali zvonce i pre ťavy.

Dodala, že v súčasnosti už v meste táto remeselná výroba nie je živá, ale potomok pastiera, ktorý chodieval v 60. rokoch 20. storočia kupovať zvonce k poslednému jelšavskému zvonkárovi, ich prezentuje na výstavách na Slovensku i v zahraničí.

Ďalším typickým jelšavským remeslom bolo gubárstvo. „Sme radi, že sa nám podarilo získať najviac originálnych predmetov práve z tejto oblasti. V múzeu máme zachované gubárske krosná, gubárske koleso či cechovú knihu s pečaťou, ktorú nám darovali potomkovia miestnych gubárov,“ zakončila riaditeľka.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery mestského múzea v Jelšave!

Čítajte tiež:

V Revúcej padli historické zrážkové rekordy. Vyššie neboli od začiatku 20. storočia

V OBRAZOCH: Mestské múzeum v Jelšave
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM