Rôzne Správy

FOTO: Veľké dobrodružstvo mladých Revúčanov. Navštívili priateľov za hranicami

Revúcki školáci sa vybrali k našim západným susedom. Strávili tam niekoľko dní v rodinách svojich priateľov. Čo všetko zažili?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľké dobrodružstvo mladých Revúčanov. Navštívili priateľov za hranicami
2
Galéria
Zdroj: ZŠ Hviezdoslavova

O tom, že priateľstvo je naozaj vzácne, sa presvedčili aj ôsmaci zo ZŠ Hviezdoslavova, ktorí strávili tri dni v rodinách svojich priateľov v Litovli. 25. mája sa vybrali na družobnú návštevu Litovla medzi žiakov ôsmeho ročníka zo ZŠ Jungmannova. Neboli to pre nich cudzí ľudia. Vďaka sociálnym sieťam sa s nimi už vopred skontaktovali a niečo si o sebe napísali.

Keď vystupovali po sedemhodinovej ceste v Litovli, pred Jungmankou, ako nazývajú svoju školu, mali zmiešané pocity. Keď však uvideli nových kamarátov, hodili sa im okolo krku a objímaniu nebolo konca – kraja. Ako keby sa poznali už niekoľko rokov.

Noví kamaráti so svojimi triednymi učiteľmi na úvod pripravili súťaž „historické pamiatky mesta“. Rozdelení do skupín navštevovali historické pamiatky v meste a hľadali indície, ktoré boli ukryté na rôznych miestach. Následne sa všetci zišli v areáli školy, kde si chvíle čakania na rodičov krátili športovými aktivitami. Večer si po deti prišli rodičia nových kamarátov a rozpŕchli sa do rodín.

Druhý deň pobytu navštívili romantický hrad Bouzov. Z hradu pokračovali do obce Javoříčko, ktorá bola v období 2. sv. vojny vypálená do tla a navštívili aj krásnu krasovú jaskyňu. Po prehliadke jaskyne mali pripravenú turistickú vychádzku náučným chodníkom po národnej rezervácii Špraněk. Cestu zavŕšili opekaním špekačiek na neďalekom ranči.

Ráno sa stretli v škole, kde mali pripravené tvorivé dielne. Rozdelení do skupín tvorili plagáty, ktoré symbolizovali spoločné znaky Čechov a Slovákov. V ten deň na deti ešte čakala návšteva litovelskej radnice, kde ich oficiálne prijal primátor Zdeněk Potužák v starobylej obradnej sieni a čakal ich výstup na radničnú vežu s prekrásnym výhľadom na celé mesto a okolie. V mestskom múzeu ich zase zaujala výstava divadelných bábok, s ktorými si zahrali i krátke scénky.

Na záver nasledovala dojemná rozlúčka, pri ktorej si navzájom sľubili, že o rok sa stretnú opäť u nás, v Revúcej. Niektorí však aj skôr, na návšteve svojich nových kamarátov.

V OBRAZOCH: Návšteva družobnej školy v Litovli
2
Galéria
Zdroj: ZŠ Hviezdoslavova
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM