Renáta Bogdáni Rôzne Správy

FOTO: Veľké plány v Revúckej nemocnici. Zabojovať chce o 4 milióny eur

Zavítali sme do nemocnice v našom meste. Ako to tam aktuálne vyzerá a do čoho plánuje investovať poriadny balík?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľké plány v Revúckej nemocnici. Zabojovať chce o 4 milióny eur
22
Galéria
Foto: Renáta Bogdáni / Zdroj: Dnes24.sk

V útrobách revúckej nemocnice sme objavili moderné medicínske vybavenie a spokojných pacientov. Aby aj exteriér zodpovedal moderným štandardom, na to sú už potrebné ďalšie zdroje. O financovaní aj o pripravovanom projekte s využitím európskych fondov sme diskutovali s riaditeľkou Ing. Danielou Pršebicovou, MPH.

Riaditeľka Pršebicová v úvode poznamenala, že nemocnica je tretím najväčším zamestnávateľom v okrese Revúca. Ich príjmy pochádzajú len z platieb zdravotných poisťovní. Investície z vlastných zdrojov prioritne smerujú na zlepšenie chodu a znižovanie nákladov nemocnice.

Vlastná lekáreň

Po úvodnom stretnutí sme prešli jednotlivé oddelenia. Stretali sme personál aj pacientov. Vládla tu až rodinná atmosféra. Pacienti, s ktorými sme sa rozprávali, boli spokojní. Najpríjemnejšie bolo stretnutie s bývalou zdravotnou sestrou na oddelení dlhodobo chorých (ODCH). Čiperná babka nám ochotne porozprávala s akou bázňou išla na ODCH a jej obavy ostali nepodložené. Cíti sa oveľa lepšie a rada sa do tejto nemocnice vráti.

Zaujímali sme sa aj o komfort pacienta. V hlavnej budove je stánok s pečivom, automaty na kávu a cukrovinky. Tiež funguje nemocničná knižnica. Mimo hlavnej nemocničnej budovy sa nachádza novinový stánok aj bufet.

V nemocničnej lekárni si môžu mamičky kúpiť čaje, či plienky. Nemocnici sa darí šetriť finančné prostriedky prevádzkovaním vlastnej lekárne. „Tá zásobuje liekmi oddelenia nemocnice, bez marže, ktorú sme museli platiť iným podnikateľom, ktorý vlastnia lekárne,“ vysvetľuje Pršebicová.

Najkrajším detské oddelenie

Priestory detského oddelenia sú upravené a čisté. Na rekonštrukcii sa mohla naplno prejaviť fantázia a kreativita. Vynovené priestory pre najmenších sa nachádzajú na najvyššom poschodí. Združenie Osmijanko v spolupráci so súkromnou zdravotnou poisťovňou zabezpečilo vymaľovanie interiérov na pediatrickom a neonatologickom oddelení. Na obnovu zariadenia prispeli súkromní darcovia aj viacerí sponzori. Na pediatrickom oddelení sme objavili aj rodičmi opustené bábätko, ktorému personál pripravil skromnú výbavičku.

Daniela Pršebicová upozorňuje, že nemožno porovnávať súkromné nemocnice s revúckou. Investori, ktorí vlastnia tieto nemocnice, majú viac finančných prostriedkov do ich obnovy. Revúcka nemocnica nemá podľa slov riaditeľky žiadnych investorov, ani mesto, ani VÚC a do obnovy investuje vlastné zdroje – získané za poskytnutú zdravotnú starostlivosť len od zdravotných poisťovní. Ich taktikou je znižovanie prevádzkových nákladov a zvyšovanie komfortu pacienta. Zo ziskových oddelení a činností sa zabezpečujú investície do nevyhnutných rekonštrukcií.

„Investovali sme cez 1 300 000 eur do prístrojovej techniky (mamografia, röntgen), bez ktorej by sme nemohli poskytovať zdravotnú starostlivosť. Po splatení týchto výdavkov nemocnica ďalej investovala do tepelného hospodárstva, práčovne, kuchyne a sterilizácie, kde je výška investícií viac ako 400 000 eur,“ približuje nám súčasný stav riaditeľka.

Peniaze od EÚ

Rozsiahlu rekonštrukciu v celkovej hodnote 4 miliónov eur by chceli realizovať z prostriedkov z Európskej únie. Revúcka nemocnica splnila podmienky do zaradenia sa na zoznam 44 nemocníc, ktoré by mali byť poskytovateľmi akútnej zdravotnej starostlivosti. Ich Transformačný plán bol schválený Inštitútom zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR. Sú vo fáze prípravy žiadosti do druhej výzvy, ktorá má byť vyhlásená do konca roka 2017.

„Táto investícia zahŕňa projekt prestavby, urgentný príjem, zateplenie, obnovu ambulancií, priestorov ako aj nákup zdravotníckej techniky. Ak by nemocnica nemohla čerpať prostriedky, investície takéhoto rozsahu by nevedela realizovať sama len z prostriedkov zdravotných poisťovní,“ konštatuje Pršebicová.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z Revúckej nemocnice!

V OBRAZOCH: Revúcka nemocnica
22
Galéria
Foto: Renáta Bogdáni / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM