Renáta Bogdáni Rôzne Správy

Fotograf z Tornale má veľké plány. Jeho zábery z Gemera doplnia básne, FOTO

Mladý fotograf Krisztián Káli na internete zverejňuje aktuálne fotografie. Zväčša ide o portréty a k fotkám pribúdajú aj básne. Ale o jeho úspechoch a veľkých plánoch ešte mnohí ani netušia!

Ilustračný obrázok k článku Fotograf z Tornale má veľké plány. Jeho zábery z Gemera doplnia básne, FOTO
13
Galéria
Zdroj: archív Krisztiána Káliho

Rodený Gemerčan Krisztián Káli, narodený v roku 1982 v Rimavskej Sobote, momentálne žije a pracuje na Gemeri. Je nadšencom fotografie a kreslenia, a to už od detstva. Fotografovaním sa začal zaoberať v období, keď ukončil kariéru manažéra v Bratislave. Začal zachytávať krásy gemerského regiónu najprv len pre vlastné potešenie a neskôr už ako fotograf rôznych organizácií. Jeho snahou je „vliať“ dušu do fotografií.

„Snažím sa vidieť a zachytiť to, čo možno nie je viditeľné a ukázať okoliu to podstatné načo by sme mali byť hrdí. Obrovskou výzvou je pre mňa fotografovanie portrétov, nakoľko pri tom hrá dôležitú úlohu empatia a zblíženie sa s človekom. Za každou fotografiou sa skrýva množstvo príbehov, ktoré pokladám za dôležité aby boli vypovedané na jednom zábere. Nechcem vytvoriť fotografiu, ale oživiť príbeh na fotke.“ hovorí o záberoch Krisztián Káli.

Desiatky veľkoplošných fotografií

Fotograf má aj civilnú prácu. Nedávno ju menil a tvrdí, že k lepšiemu. Robí marketingového špecialistu v potravinárskej firme. Vo voľnom čase fotí a stará sa o svoju rozrastajúcu sa rodinku. A keďže je už štvrtý rok členom Zväzu slovenských fotografov, plánuje veľkú výstavu.

Fotografova plánovaná výstava má byť nezvyčajná. Chce vystaviť dovedna 60 veľkoplošných fotografií. Po prvej zastávke v Rimavskej Sobote by mali prísť ďalšie: Tornaľa, Revúca, Rožňava. Nebudú sa vystavovať len fotografie, ale aj básne s nimi korešpondujúce.

V kaviarni ma privítala Dadka Csóriová, Káliho partnerka, autorka básní. Bez neho však veľa prezrádzať nechcela. „Zoznámili sme sa cez internet. Ja som si všimla jeho fotografiu a napísala som mu, či ju môžem použiť. On súhlasil a pozval ma na kávu. V tom čase som všetky pozvania na kávy odmietala. Ale on bol neúnavný a tak uspel.“ hovorí Csóriová s úsmevom.

Tiež ho nezabudla chváliť, ako si dokáže zosúladiť prácu, fotenie aj rodinný život. Csóriová mu vedie aj blog. Sama je úspešná literátka. Písanie sprevádza prakticky celý jej život..

Hoci Káliho fotografie rozprávajú aj samé, ju inšpirujú a fotografovi sa jej diela páčia.

Zábery regiónu aj ľudí

Neskôr sa pridáva aj fotograf Káli, ktorý bližšie približuje svoje plány: „Bude to jedna výstava s dvomi časťami. V každej časti vystavíme po 30 fotografií. Plánujem to na júl, august. Výstava bude mať pomenovanie Oči Gemera a Malohontu. Prvá časť bude mať podtitul Mestá versus príroda, druhá časť Mladá versus stará generácia.“

„Kurátorom výstavy bude János Juhász Dósa. Výstavný priestor Mestského úradu Rimavská Sobota si môžete prezrieť v termíne od 16. júla do 6. septembra 2019 denne od 8:00 do 17:00.“ avizuje nadšený fotograf.

"Budú dve vernisáže. Po mesiaci sa 30 obrazov zbalí, alebo rozpredá a príde na rad ďalších 30. Fotil som miesta ako Rimavská Sobota ,Tornaľa, Jelšava, Levkuška, Otročok, Rašice,“ pokračoval Káli.

Výstava bude mať dokumentárny aj nostalgický charakter: „Rád by som poukázal na krásy nášho regiónu. A chcem hlavne zachytiť staré, odumierajúce remeslá. Také zábery, aké už o desať rokov možno neuvidíte,“ dodal s nadšením Káli.

Výtvory talentovaného fotografa Krisztiána Káilho si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Krásy gemerského regiónu zachytené fotografom z Tornale
13
Galéria
Foto: Krisztián Káli
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM