Eva Viestová Kultúra

Gemerská podkovička

V piatok 22.10. popoludní sa v divadelnej sále MSKS v Revúcej konal festival detských folklórnych súborov Gemera - Malohontu.

Stretli sa na ňom detské folklórne súbory Lieskovček a Hájik z Rimavskej Soboty, Zornička a Mladosť z Klenovca, Zrkadielko z Hnúšte, Čížiček z Tisovca, Lykovček z Revúcej a najmladší členovia Folklórneho súboru Rimavan z Rimavskej Soboty.

V dopoludňajších hodinách sa predstavili na základných školách v Revúcej, kde v rámci tvorivých dielní, spolu s odbornými lektormi, oboznámili svojich rovesníkov s ľudovým tancom, spevom, odievaním, hudobnými nástrojmi a zvykoslovím Gemera – Malohontu.

Popoludní bolo pre širšiu verejnosť pripravené spoločné vystúpenie v Dome kultúry v Revúcej. Program bol zostavený z choreografií a spevov, s ktorými sa kolektívy predstavili na posledných prehliadkach detského folklóru. Predstavili sa tiež viacerí sólisti speváci. Za všetkých spomeniem aspoň víťazku Slávika Slovenska Lenku Ilčíkovú (DFS Hájik) a víťazku Hronseckej lipovej ratolesti Petru Benediktyovú (DFS Lykovček). Najmladší členovia Folklórneho súboru Rimavan vystúpili s choreografiou „Veselé džiauke zo Sirku“.

Od svojho vzniku (v roku 2009) sa Gemerská podkovička spája s menom Evky Skalskej, zakladajúcej členky a dlhoročnej vedúcej detského folklórneho súboru Lykovček, ktorá svojou činnosťou významne prispievala k folklórnemu životu na Gemeri – Malohonte a ktorej piate výročie úmrtia si pripomenuli aj účastníci festivalu.

Zdroj info : GMOS Rimavská Sobota

Gemerská podkovička
1
Galéria
GemerskaPodkovicka
41
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM