Webnoviny - Rôzne

Hodina Zeme: 60 minút tmy spojí svet

"Po prvýkrát sa táto kampaň dostane aj do vesmíru, na palubu medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, kde bude astronaut sledovať vypínanie osvetlenia na našej planéte, robiť fotografie a posielať ich na Zem," informoval Jaroslav Merc. Spoločne

BRATISLAVA 17. marca (WEBNOVINY) – Šiesty ročník ekologickej kampane s názvom Hodina Zeme, ktorá pomáha v boji proti klimatickým zmenám, plytvaniu financií a poukazuje na ochranu našej planéty, sa bude konať 31. marca medzi 20:30 až 21:30.

Pre agentúru SITA to uviedol odborný garant a koordinátor Hodiny Zeme na Slovensku Jaroslav Merc. Kampaň prostredníctvom platformy „I Will If You Will“ inšpiruje ľudí z celého sveta, aby urobili niečo pre planétu.

„Každý z nás, každý jeden obyvateľ, každá firma, od školopovinných detí až po predstaviteľov štátu, od malých podnikov po obrovské koncerny, každý má silu zmeniť svet, v ktorom žijeme,“ informoval Merc.

Dodal, že počas Hodiny Zeme by sme mali na 60 minút vypnúť svetlo a popremýšľať, čo by sme mohli urobiť, aby sme pomohli Zemi. Záujemcovia môžu nájsť viac informácií tu.

Obrazom: Hodina Zeme spája svet
**Projekt podporia aj osobnosti ** Taliansky klavirista zahrá cez internet osemhodinový koncert, ak päťtisíc ľudí začne separovať odpad. Sedemročné dievča zo Singapuru zas vystúpi na pódiu a povie tisícke deťom z jej školy o Hodine Zeme, ak sa sto ľudí pridá k vypnutiu svetla na jednu hodinu.

Projekt Hodina Zeme podporujú po celom svete známe tváre a vyzývajú ľudí, aby sa do akcie zapojili.

Podľa Merca sa tento rok po prvýkrát pridali aj slovenské osobnosti, ako klimatológ Milan Lapin, cestovateľ a horolezec František Kele alebo riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman. Na Slovensku projekt organizuje Sekcia ochrany pred svetelným znečistením SAS pri Slovenskej akadémii vied (SAV) a Slovenský zväz astronómov amatérov.

Svetlo už zhasli pyramídy i Time Square

Celosvetová ekologická kampaň sa začala ako mestská iniciatíva v austrálskom Sydney v roku 2007 a odvtedy sa stala globálnym celosvetovým hnutím za ochranu našej planéty. „Každoročne prepája takmer dve miliardy ľudí v 135-tich krajinách na všetkých siedmich kontinentoch,“ uviedol pre agentúru SITA odborný garant a koordinátor projektu.

Minulý rok sa zapojilo aj Slovensko a mestá ako Bratislava, Košice, Prešov, ale aj malé obce ako napríklad Dobrá Niva alebo obec Kulpín v Srbsku s prevládajúcim slovenským obyvateľstvom. Podľa neho na hodinu nesvietil Bratislavský a Spišský hrad alebo Bojnický zámok.

„Medzi svetovými pamiatkami, ktoré sa do Hodiny Zeme zapojili a zhasli svetlo bola napríklad Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílií, Eiffelovka v Paríži, most Golden Gate v San Franciscu alebo reklamy na Coca-Colu na Time Square v New Yorku,“ dodal Jaroslav Merc.

zdroj : webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM