Eva Viestová Kultúra

Impozantné zábery: Známy fotograf až na konci sveta

Presne takto ich uvidíte. Bezprostredných, mlčky trpiacich aj usmiatych, s výrazom tváre im vlastným. Stotridsať tvárí ľudí z tých najodľahlejších kútov sveta, ktorých by ste s veľkou pravdepodobnosťou nikdy v živote nestretli. Na výstave People v Br

Ilustračný obrázok k článku Impozantné zábery: Známy fotograf až na konci sveta
Foto: Eva Viestová

Autor výstavy precestoval skoro celý svet. Každý rok sa vydáva na neznáme expedície a poznávacie cesty na miesta kam bežný turista nezavíta ani omylom.

Známy český fotograf, cestovateľ, dobrodruh a viceprezident Českého klubu cestovateľov Jiří Kolbaba zachytáva svoje „modely“ v prirodzenom prostredí. Fotografovanie ľudských tvárí považuje často za vzrušujúce a zábavné. Okrem zachytenia emócií, zaujímavej črty, či výrazu tváre je jeho záujem o ľudí o niečo hlbší.

Prostredníctvom „ukradnutých“ momentiek zo života ľudí prináša Kolbaba obrazovú výpoveď o tom, ako sme si všetci navzájom podobní. Bez ohľadu na farbu pleti, etnickú príslušnosť alebo veľkosť majetku.

Autorovo posolstvo znie: „Sme skoro rovnakí. Tak isto sa zamilovávame, smejeme, hneváme, plačeme i radujeme. Nie je dobré mať akékoľvek predsudky. Práve cestovanie a kontakty ľudí rôznych kultúr prispievajú k vzájomnému poznaniu. To prvé môže byť trebárs aj prostredníctvom fotografií. Tých mojich, alebo vašich vlastných…"

Výstavu veľkoformátových fotografií People si môžete pozrieť v Krížovej chodbe Novej radnice na Dominikánskom námestí 2 v Brne do 24. októbra 2012. Vstup je zdarma.

Text a foto: Ivana Šablatúrová, Jiří Kolbaba, http://www.theworld.cz/

KolbabaVystavaBrno
28
Galéria
Foto: Eva Viestová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM