Jakub Forgács Samospráva

Investičné priority v Revúcej zmarila povodeň. Peniaze pôjdu na opravy aj oslavy výročí

Odstraňovanie škôd po povodni vyšlo podľa primátorky na státisíce eur. Napriek tomu má samospráva aj v aktuálnom roku mnoho priorít!

Ilustračný obrázok k článku Investičné priority v Revúcej zmarila povodeň. Peniaze pôjdu na opravy aj oslavy výročí
11
Galéria
Foto: Eva Viestová

Investičné priority Revúcej pre rok 2017 negatívne ovplyvnili intenzívne zrážky a následná prívalová voda, ktorá spôsobila škody na viacerých miestach v meste a zaplavila aj tamojšie Múzeum Prvého slovenského gymnázia (PSG). Uviedla to primátorka Eva Cireňová v súvislosti s hodnotením uplynulého roka a plánmi na aktuálnu sezónu.

„Finančné prostriedky z rezervného fondu vo výške asi 290 000 eur sme museli použiť na odstraňovanie a likvidáciu povodňových škôd. Tieto finančné prostriedky by boli inak použité na kapitálové výdavky v rozpočte mesta na rok 2017,“ priblížila primátorka.

Revúca má podľa nej napriek tomu na aktuálny rok mnoho priorít. Musia však na ne získať finančné prostriedky od štátu a poisťovní z očakávaného preplatenia výdavkov súvisiacich s likvidáciou povodňových škôd. „Samozrejme, najlepšie je získať finančné zdroje grantové alebo z eurofondov na projekty, ktoré máme čiastočne pripravené. Je to napríklad revitalizácia sídliskových vnútroblokov na športovo-rekreačné, hracie a oddychové zóny. Je tiež potrebné nepretržite rekonštruovať miestne komunikácie, chodníky a pokračovať v budovaní cyklotrasy Gemerské zelené cesty,“ načrtla Cireňová.

Ako ďalej spomenula, v roku 2017 samospráva tiež začne rekonštrukciu strechy budovy Základnej umeleckej školy, telocvične Základnej školy I. B. Zocha, bude realizovať nákup techniky do školských jedální, vymení sedadlá v divadelnej sále Mestského domu kultúry. „Chceme tiež čo najrýchlejšie ukončiť sanačné práce v Múzeu PSG po povodni a dať ho opäť do prevádzky,“ dodala.

Mesto v aktuálnom roku čakajú i oslavy niektorých významných výročí, ktoré chce samospráva podľa primátorky zvládnuť čo najlepšie. „Je to napríklad 660. výročie prvej zachovanej písomnej zmienky o meste Revúca, celonárodné oslavy 155. výročia založenia PSG a 50. výročie družobných vzťahov s českým mestom Litovel,“ konkretizovala primátorka. Toto výročie podľa jej slov zahŕňa celoročné akcie v oboch mestách, tvorbu spoločných programov a kultúrnych i športových podujatí, kvízov, výstav, ako aj výmenných pobytov za účasti obyvateľov a vedení oboch miest.

Foto: ilustračné

FOTO: Revúca sa zahalila do bielej periny
11
Galéria
Foto: Eva Viestová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM