Peter Simon Rôzne Správy

Jar prichádza aj do Betliara: Atrakciou sa stali aj snežienky, FOTO

Každoročne sú ich stovky. Najviac však hneď pri kaštieli. Návštevníci si ich fotia. Stali sa každoročnou súčasťou zastávky pri prechádzke parkom.

Ilustračný obrázok k článku Jar prichádza aj do Betliara: Atrakciou sa stali aj snežienky, FOTO
7
Galéria
Foto: Petr Hanzlíček

Snežienky sú poslovia jari. Vedia to aj v betliarskom múzeu, kde ich krásu a počet okrem zamestnancov obdivujú aj návštevníci. Prvé už začali kvitnúť a onedlho sa objavia v plnej paráde.

Po dlhej zime všetci čakajú na prvé náznaky jari, akými sú u nás nepochybne snežienky pri kaštieli. Objavujú sa na facebookových profiloch návštevníkov kaštieľa a okolitého parku. Stala sa z nich plnohodnotná súčasť historického múzea v Betliari a atrakcia, keďže sa objavujú vo veľkom počte. „Samozrejme, že sa z nich tešíme, snežienky sú predsa symbol jari a znamenajú, že zima už pomaly odchádza aj z Betliara a prichádzajú krásne jarné dni. Symbolické na nich snáď je, že každý rok kvitnú presne v čase MDŽ, čiže na 8. marca sú v plnej kráse a veľkom počte. Je to taký pekný symbolický darček pre všetky ženy – zamestnankyne múzea,“ povedala pre náš web múzejná pedagogička, Veronika Straková.

Ako doplnila, koncentrovane sa v takom počte vyskytujú iba pod Magnóliou, no roztrúsene ich môžu nadšenci prírody obdivovať hocikde v parku, všade je dostatok vlhkosti a svetla.

Návštevníci si však musia dávať pozor. Snežienky sú chránené podľa zákona o ochrane prírody a krajiny a zvlášť pri národnej kultúrnej pamiatke, takže by ste ich mali len obdivovať, fotografovať ale netrhať, pretože hrozí pokuta.

Obrazom: Prvé snežienky v Betliari
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM