Jakub Forgács Správy

Jazdíte prímestskými autobusmi? Cestovné poriadky v Banskobystrickom kraji prejdú ZMENAMI

I keď sa v niektorých prípadoch jedná o zmeny odjazdov zo zastávok len o niekoľko minút, cestujúci by si pred cestou mali overiť, či sa cestovný poriadok spoja, ktorý obvykle využívajú, nezmenil.

Ilustračný obrázok k článku Jazdíte prímestskými autobusmi? Cestovné poriadky v Banskobystrickom kraji prejdú ZMENAMI
Zdroj: TASR

Od nedele 12. decembra 2021 začnú platiť na prímestských autobusových linkách na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti. Informovala o tom Lenka Štepáneková. vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

„Po dohode s dopravcami boli zreálnené jazdné doby na viacerých autobusových spojoch, ktoré lepšie zodpovedajú skutočnej premávke. Vybrané spoje sa zrýchlia a zároveň by sa týmto opatrením malo eliminovať meškanie niektorých spojov. I keď sa v niektorých prípadoch jedná o zmeny odjazdov zo zastávok len o niekoľko minút, cestujúci by si pred cestou mali overiť, či sa cestovný poriadok spoja, ktorý obvykle využívajú, nezmenil,“ upozornil Miroslav Vyka, riaditeľ odboru verejnej dopravy Úradu BBSK.

Autobusy sa prispôsobia

Cestujúcu verejnosť v kraji podľa slov Štepánekovej poteší napríklad navýšenie rannej kapacity spojov zo Zvolena do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Počas dní školského vyučovania bude predĺžený ranný autobusový spoj na tejto trase, ktorý prichádza k Rooseveltovej nemocnici o 7.45 hod..

„Došlo aj k posunu ranného posilového spoja na trase Čierny Balog – Brezno – Banská Bystrica o dve hodiny skôr. Týmto sme vyhoveli žiadosti cestujúcich na dochádzanie do Banskej Bystrice na 6. hodinu rannú,“ priblížil Miroslav Vyka.

Čas sa mení aj na dopoludňajšom spoji z Brezna do Liptovského Mikuláša. Autobus vyštartuje o 10 minút skôr (z 10.45 hod. posun na 10:35 hod.), aby bol v Liptovskom Mikuláši možný prestup na diaľkové vlaky v oboch smeroch – do Košíc aj do Žiliny a Bratislavy.

Viac autobusových spojov na trase zo Zvolena do Krupiny pôjde priamo cez centrum obce Babiná. Obyvatelia tak nebudú musieť chodiť pešo na zastávku na obchvat obce.

Zmeny reflektujú aj na začiatok zimnej turistickej sezóny. Počas víkendov od 26.12. do 18.4. vyrazia posilové autobusové spoje na trase Brezno – Čertovica a späť, ktoré uvítajú najmä priaznivci zimných športov. Cieľom je pomôcť riešiť nedostatok parkovacích miest na Čertovici.

Viac o zmenách v Banskobystrickom kraji sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM