Eva Viestová Rôzne

Jedenásť družstiev súťažilo zo znalostí civilnej ochrany

Žiaci osemročného gymnázia Martina Kukučína v Revúcej sa stali víťazmi obvodnej súťaže civilnej ochrany. Ako TASR informoval vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Róbert Jóry, na štart sa postavilo 11 družstiev zo základných škôl a osem

Súťaž zorganizovali v areáli dopravného ihriska v Revúcej. Štvorčlenné tímy bežali v desaťminútových odstupoch medzi jednotlivými stanovišťami. „Hneď po štarte ich čakali testy. Po ich dokončení sa presunuli na miesto, kde hasili malý požiar. Jeden člen družstva pumpoval, ďalší zhadzoval prúdom vody plechovky. Súťažiaci sa predviedli aj v rámci pobytu v prírode, kde sa museli zorientovať napríklad v mape či odhadnúť vzdialenosť. Strieľalo sa zo vzduchovky, ukázali, ako vedia poskytnúť prvú pomoc a nakoniec sme preverili aj ich praktické vedomosti pri modelových situáciách civilnej ochrany,“ dodal Jóry.
Krízové odbory pri samosprávach považujú súťaž za dobrú prípravu pri prípadných živelných pohromách či nešťastiach. „Deti nepanikária, vedia správne reagovať. Napríklad vlani sme tu mali rozsiahle povodne, kde sme museli evakuovať niekoľko obcí. Školáci sa naučia, ako reagovať v krízových situáciách, napríklad pri dopravnej nehode, ale aj pri pomoci starším ľuďom,“ doplnil vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia v Revúcej.
Okrem víťazného pohára, ktorý si odniesli študenti osemročného gymnázia Martina Kukučína z Revúcej, dostali odmenu za druhé miesto aj žiaci Základnej školy v Klenovci a pohár za tretiu priečku dostali aj súťažiaci zo Základnej školy v Ratkovej.

Zdroj info : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM