Správy

Jelšavskí Rómovia počas víkendu: Vyhŕňali rukávy až-až!

Prvú februárovú sobotu sa v Nízkoprahovom komunitnom centre pre rómske deti a mladých v Jelšave, ktoré zriaďuje YMCA Revúca, uskutočnil projekt Urobme to spolu. Čo sa za tým skrývalo?

Ilustračný obrázok k článku Jelšavskí Rómovia počas víkendu: Vyhŕňali rukávy až-až!
Zdroj: Dnes24.sk

Dobrovoľníci, ktorí chodia pomáhať do tohto komunitného centra, sa v tento deň spoločne učili skrášliť svoje okolie a miestnosť cez výrobu zrubového obkladu steny.

Mladí Rómovia sa veľmi snažili

Prácou v centre sa snažíme zabezpečiť mládeži v Jelšave bezpečné miesto, kde môžu tráviť svoj voľný čas a inak to nebolo ani tento deň. Naša spoločná sobota bola výnimočná tým, že sme si mohli uvedomiť, ako má rómska mládež, ktorej sa venujeme, záujem a chuť učiť sa novým znalostiam a začleniť sa medzi nás.

„Ako realizátora ma veľmi potešilo, že sa na projekte zúčastnili chlapci, ktorí nám tento deň ukázali svoju šikovnosť a snahu učiť sa a zdokonaľovať svoje zručnosti z minúty na minútu. Jedným z cieľov tohto projektu bolo aj nadväzovanie vzťahov s rómskou mládežou, pomoc začleniť sa do zmiešaného kolektívu a ukázať, že ich práca a snaha môže mať zmysel, čo sa nám aj podarilo“, povedal Zdenko Švejkovský, realizátor projektu.

Nadviazali priateľstvá

Chlapci a dievčatá mali možnosť vyskúšať si a naučiť sa, ako sa postarať o drevo, ako s ním narábať a predĺžiť jeho životnosť, ako pracovať s príklepovou aj domácou vŕtačkou, aj ako opracovávať drevo hoblovaním a brúsením.

A ako to býva po ôsmych hodinách spoločnej práce, rozhovorov a učenia, podarilo sa nám viac ako sme chceli. Nielenže sme splnili cieľ obložiť miestnosť zrubovým ovalom, ale dokázali sme sa naučiť tímovej práci a deľbe práce, ale čo je hlavné nadviazali sme nové priateľstvá a verím, že každý z nás sa niečo naučil a priučil.

info a foto: Zdenko Švejkovský realizátor projektu projektu Urobme to spolu.

projekt Urobme to spolu
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM