Správy Samospráva

Kam sa v Banskobystrickom kraji vybrať na bežky? Táto NOVINKA vám poradí

Banskobystrický samosprávny kraj ponúka online platformu, ktorá bežkárov zorientuje v trasách. Čo všetko sa v nej nachádza?

Ilustračný obrázok k článku Kam sa v Banskobystrickom kraji vybrať na bežky? Táto NOVINKA vám poradí
Zdroj: TASR

Aj napriek protiepidemickým opatreniam je možné stráviť zimu v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) aktívne a športovo. V súčasnej situácii kraj vsadil na bežecké lyžovanie a pod heslom „Akčná zima v BBSK trvá 350 kilometrov“ ponúka viac ako desať lokalít pre bežecké lyžovanie a 350 kilometrov predstavuje sumár kilometrov udržiavaných trás pre bežecké lyžovanie a zjazdoviek v lyžiarskych strediskách v kraji.

Novinkou tohtoročnej sezóny je online platforma OUTDOOR ACTIVE, ktorá bežkárom ukáže dĺžku trasy, jej náročnosť či prevýšenie.

Užitočné informácie

„Na webe zahoramizadolami.sk v sekcii akčná zima nájdu užívatelia plnohodnotné informácie o tom, kam ísť na bežky,“ uviedla Daniela Chrančoková z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

„Informácie o nadmorskej výške, štartovacích bodoch, dĺžke okruhu, prevýšení, fyzickej a časovej náročnosti sú nevyhnutným základom, ktorý tento systém dodáva. Naším cieľom je informačne uspokojiť nielen ostrieľaných bežkárov, ale aj amatérskych začiatočníkov, ktorí len začínajú objavovať čaro zimy a nášho zimného kraja na bežkách,“ dodala.

Bežkovanie ako rekreačný šport a alternatívu voči klasickému lyžovaniu vyhľadáva čoraz viac ľudí. Bežkári si prídu na svoje, či už na bystrickej strane Kremnických a Starohorských vrchov alebo okolo legendárnej Chamkovej stodoly na Šumiaci, ako aj v ďalších lokalitách. BBSK prostredníctvom KOCR Banskobystrický kraj Turizmus podporil úpravu bežkárskych tratí sumou 15-tisíc eur. Značná finančná záťaž je však na pleciach samosprávy, prípadne skicentier.

Vyhľadávaná aj nová trať

Medzi bežkármi na Horehroní patrí medzi vyhľadávanú trať „Pod Chmarošským viaduktom“, ktorá sa nachádza priamo pod ikonickým Chmarošským viaduktom, asi 200 metrov od lyžiarskeho strediska Ski Telgárt. Jej dĺžka je zhruba jeden kilometer.

Ski centrum pod úpätím Kráľovej hole ratrakom upravuje i ďalšiu bežkársku trať nazývanú „Pod vlekom“. Je priamo pri parkovisku a má dĺžku asi jeden kilometer.

Novovybudovaná bežkárska trať pri Dobšinskej ľadovej jaskyni, vzdialená okolo 15 kilometrov od horehronského skicentra, láka štyrmi upravovanými traťami v celkovej dĺžke 13,2 kilometra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM