Peter Simon Rôzne Správy

Keď ju to chytí, maľuje aj dva dni vkuse: Mladučká Inga (19) z Dobšinej a jej krajinky

Mnohí umelci tvora doma, nenápadne a často svojimi dielami znenazdajky ohúria širokú verejnosť. Jednou z týchto umelcov mladej generácie je aj Ingrid Šmelková (19) z Dobšinej, študentka Technickej univerzity v Košiciach, ktorá študuje architektúru a popri tom sa venuje maľbe.

Ilustračný obrázok k článku Keď ju to chytí, maľuje aj dva dni vkuse: Mladučká Inga (19) z Dobšinej a jej krajinky
9
Galéria
Zdroj: Ingrid Šmelková

Umenie každodenne obohacuje naše životy, či už sa jedná o hudbu, alebo vizuálne stvárnenia. Táto tvorba k nám vstupuje často nevedomky a len málokto sa zamýšľa nad tým, ako samotné umenie vzniká a kto ho tvorí. Jednou z týchto umelcov mladej generácie je aj Ingrid Šmelková (19) z Dobšinej, študentka Technickej univerzity v Košiciach, ktorá študuje architektúru a popri tom sa venuje maľbe.

Ako prezradila, jej talent sa prejavil už na základnej škole, kde ju ostatní spolužiaci po tom, čo zistili, že pekne kreslí, často žiadali, aby im niečo vytvorila. „Kresleniu som sa viac začala venovať na strednej škole, kde som robila portréty pomocou ceruzky a uhlíka. Zlom nastal, keď som dostala od rodinného známeho plátno a olejové farby. Vtedy vznikol môj prvý obraz a bol to pohľad na Dobšinú zo strany od kopca Pischel. Dodnes asi najradšej maľujem krajinky. Bývam v blízkosti prírody a práve ona mi je najväčšou inšpiráciou, pretože sa stále mení a nikdy nie je rovnaká,“ hovorí mladá umelkyňa.

Kresliace a maliarske techniky sa Inga učila sama, maximálne si na pomoc prezrela niekoľko videí s typmi pre tvorbu na YouTube. Podľa jej slov vytvorila už asi 50 obrazových diel a mnohé zdobia obydlia súkromných záujemcov. „Ak to čas dovolí, niekedy maľujem aj dva dni vkuse. Ťažko sa mi odchádza od rozrobeného obrazu a chcem ho zakaždým dokončiť. Používam olejové a akvarelové farby, ale nevyhýbam sa ani kresleným portrétom. Niekomu môže prísť zvláštne, že študujem architektúru a najradšej maľujem prírodu, no v budúcnosti sa chcem snažiť o to, aby architektúra a teda budovy mohli zapadnúť do prírody a krajiny,“ doplnila Ingrid.

Výstavu by privítala. „Určite by som neskôr chcela moje obrazy prezentovať verejne formou výstavy predovšetkým v Dobšinej, keďže mesto a okolie je prírodou a architektúrou veľmi inšpiratívne a bohaté, napríklad aj práve teraz maľujem vyobrazenie evanjelického kostola ako dar pre blízku osobu,“ dodáva s úsmevom Inga Šmelková.

Zdroj: mestodobsina.sk

Obrazom: Umelkyňa mladej generácie Ingrid Šmelková
9
Galéria
Zdroj: Ingrid Šmelková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM