Stanislav Černák Správy

Kontroly pokladníc v našom regióne: V tretine prípadov pri používaní zistili porušenie zákona!

V našom regióne z 898 kontrol zistili až v tretine prípadov porušenie zákona pri používaní elektronických registračných pokladníc. V niektorých prípadoch čelili colníci dokonca aj osočovaniu!

Ilustračný obrázok k článku Kontroly pokladníc v našom regióne: V tretine prípadov pri používaní zistili porušenie zákona!
Zdroj: TASR

Banskobystrickí colníci sa v roku 2013 zamerali na kontroly registračných pokladní. V celom regióne skontrolovali takmer 900 elektronických registračných pokladníc. Vo viac ako tretine prípadov zistili pri používaní elektronických registračných pokladníc porušenie zákona.

Kontrolné nákupy

„Colníci počas roka vykonávali kontrolné nákupy aby zistili, či jednotlivé prevádzky riadne evidujú platby prijaté od zákazníkov a či im následne vydajú aj pokladničný doklad, ktorý musí spĺňať náležitosti zákona,“ informoval hovorca Finančnej správy SR Milan Kanka. Ako ďalej uviedol, tak okrem pokladničných dokladov sa colníci zamerali aj na dodržiavanie ustanovení zákonov o spotrebných daniach a zákona o ochrane práv duševného vlastníctva. Podnety na vykonanie kontrol im nahlásili aj samotní občania, ktorým sa nepodarilo zaregistrovať svoje bločky do Národnej bločkovej lotérie.

Až 384 krát porušili zákon

„V roku 2013 vykonali colníci takýmto spôsobom 898 kontrol, pričom porušenie zákona bolo zistené v 384 prípadoch,“ priblížil Kanka a pokračoval, „Najčastejším porušením zákona zo strany obchodníkov bolo nezaevidovanie tržby v pokladnici či nevydanie pokladničného dokladu.“ Za nevydanie dokladu hrozí sankcia vo výške 330 až 3 300 eur, pri opakovanom porušení až 6 600 eur.

Ako ďalej prezradil Milan Kanka, vo viacerých prípadoch si kontrolované subjekty nesplnili povinnosť nahlasovať servisnej organizácii porušenie plomby, alebo poruchu pokladne, kniha registračnej pokladne nebola umiestnená ne predajnom mieste. Colníci sa v praxi stretli aj s tým, že na prevádzke sa nenachádzala žiadna zaregistrovaná pokladnica.

V niektorých prípadoch pri kontrolných akciách v reštauračných zariadeniach čelili colníci zo strany hostí osočovaniu a narážkam, ktoré sa ale neskončili útokom na verejného činiteľa. V opačnom prípade hrozí útočníkovi trestná sadzba od 1 do 5 rokov.

Kontrola správnosti údajov

V súvislosti s registračnými pokladnicami vykonávali colníci koncom minulého roka aj tzv. validáciu údajov z pokladničných dokladov. „Ide o skontrolovanie správnosti údajov na výherných pokladničných dokladoch. V banskobystrickom regióne takto vykonali kontrolu v 56 prevádzkach, z ktorých pochádzali výherné bločky. Podľa pravidiel Národnej bločkovej lotérie sú colníci povinní skontrolovať správnosť údajov do 48 hodín,“ dodal hovorca Finančnej správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM