Eva Viestová Rôzne

Ľudí straší každá búrka: Koryto potoka v havarijnom stave!

Malý potok v obci Revúcka Lehota naháňa v týchto dňoch obyvateľom strach. Vodohospodári po piatich rokoch vyčistili jeho koryto a ukázalo sa, že brehové betónové múry, ako aj mosty k jednotlivým domom sú v dezolátnom stave.

Ako povedal starosta obce Dušan Pavlák, problém je v tom, že vodohospodári tvrdia, že im patrí len samotný tok. Za brehové múry odmietajú brať zodpovednosť. V minulosti sa o potok v Revúckej Lehote starala obec. Betónový kanál odvádzal prívalovú vodu tak, aby neohrozovala majetok obyvateľov. Časom sa však betón začal rozsypávať.

„Kým to spravovala obec, koryto sme čistili každý rok. Teraz sme sa do plánu dostali po piatich rokoch. Aj to sme však nemali istotu, pretože vodohospodári tvrdili, že v správe majú toky v oveľa horšom stave. Bahno sa zatiaľ usádzalo na dne a ako rástla vrstva, voda začala vymývať betónové múry aj vyššie. Dnes musíme konštatovať, že tok je v havarijnom stave a na mnohých miestach priamo ohrozuje bezpečnosť ľudí,“ povedal starosta.

Počas horúčav tento rok potok takmer vyschol. Obyvatelia sa ho však obávajú počas obdobia búrok. Koryto totiž odvádza vodu z kopcov nad dedinou. Pri výdatnejšej búrke sa dokáže naplniť celý kanál.

**„Už som zažil búrku, keď voda tiekla doslova tesne popod mosty. Teraz sa doslova bojíme prívalového dažďa. Voda je silný živel a bojíme sa, že pri takomto stave múrov nám pokojne môže odniesť mosty alebo aj poškodiť cestu. Sám som vodohospodárom napísal sťažnosť. Odpísali mi, že betónové koryto nie je ich majetkom, preto to oni nemajú dôvod riešiť. Ale ani ja sám nemôžem koryto potoka opravovať, pretože to nie je môj majetok. Neviem, ako mám takúto situáciu riešiť. Zrejme sa to skončí až na súde,“ **doplnil obyvateľ Revúckej Lehoty Ondrej Belica.

Vodohospodári sa dnes k problému vyjadriť nevedeli.// **„Vieme o viacerých problémoch, ktoré vznikli pri čistení koryta. Naši príslušní pracovníci z povodia Slanej prídu do Revúckej Lehoty skontrolovať stav v stredu (1. 8.). Na mieste vyhodnotia situáciu a s vedením obce prediskutujú ďalšie možnosti riešenia havarijného stavu,“ **//konštatoval hovorca štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) Pavel Machava.

revuca24.sk/ tasr

RevuckaLehotaPotok
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM