Eva Viestová Rôzne

Máte bohaté zásoby ovocia a minuli sa vám už nápady na jeho spracovanie? Máme pre vás tip

Tohtoročná bohatá úroda ovocia potešila mnohých. Veď toľko jabĺk, hrušiek či sliviek sme už dávno nemali. Jedným z najefektívnejších spôsobov spracovania ovocia je však sušenie.

Ilustračný obrázok k článku Máte bohaté zásoby ovocia a minuli sa vám už nápady na jeho spracovanie? Máme pre vás tip
Foto: Eva Viestová

Výhody sú nemalé.

  • Najväčšou výhodou sušeného ovocia je, že pri dodržiavaní správneho skladovania má úžasnú trvanlivosť a je rovnako zdravé a chutné ako čerstvé ovocie.
  • Navyše, vysušením stráca väčšinu vody a tým i objem. Približne z dva a pol kilogramu ovocia po vysušení zostane asi pol kilogramu. Takže je to ideálny zdroj výživy a rýchlej energie na výletoch a pri cestovaní, lebo nezaberie veľa miesta.
  • Oproti ovociu, konzervovanému zaváraním či mrazením, má ďalšie výhody. Zachováva si až 85 percent vitamínov, potrebné minerály a jeho chuťové vlastnosti sa ešte zvýraznia.

Moderná sušička v Muránskej Dlhej Lúke

Väčšina ľudí v okolí Revúcej ani netuší, že kvalitnú sušičku ovocia, zeleniny a húb máme v Muránskej Dlhej Lúke. Je to moderná technológia, ktorá umožňuje presné nastavenia v závislosti od sušeného materiálu.

Jedná sa o prvú časť budúceho obecného ovocinárskeho podniku. Je umiestnená v priestore starej pošty(oproti OU) a slúžiť môže každému.

Sušička má 40 sít, na jedno sito sa zmestí cca 3kg ovocia. Záujemcovia o sušenie sa musia prísť vopred nahlásiť na obecný úrad o koľko sít majú záujem.(Prísť radšej skôr.) Termíny na sušenie: Pondelok : 8:30 Utorok : 9:00 Streda : 10:00 Štvrtok : 11:00 Piatok : 12:00

Recept na jablká : Nakrájame ich na 0,5 až 0,8 cm hrubé krúžky alebo mesiačiky. Nakrájané jablká ponoríme na 1 až 3 minúty do 0,1 až 0,2 % roztoku kyseliny citrónovej. Pred ukladaním do sušičky ich necháme odkvapkať. ň

Cena za sušenie je zatiaľ len za minutú elektrinu. Viac info : "":http://www.muranskadlhaluka.sk/?…

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie