Eva Viestová Od Vás

Mestskí policajti vs psíčkari

Prinášame Vám príbeh psíčkarky z Revúcej, ktorá zažila nepríjemnú skúsenosť s mestskými policajtmi.

V úvode chcem povedať, že sa jedná o bezúhonnú občianku Revúcej, ktorá tu žije a pracuje 35 rokov a vždy si načas plní svoje záväzky voči mestu.
Ako sama priznala, spáchala svoj prvý priestupok…a síce bezprostredne, ako jej psík znečistil verejné priestranstvo, neodpratala jeho exkrementy.
Chcela by však poukázať na neprimerane vysokú výšku pokuty, ktorá jej bola udelená(30 eur) a na neľudský prístup príslušníkov mestskej polície.
Ak aj ďalší z Vás majú nejakú podobnú pozitívnu alebo negatívnu skúsenosť, napíšte to k nám do redakcie revúca24.

A tu je spomínaný príbeh…
Priestupok, ktorý som spáchala je prvý v mojom doterajšom živote a bol spáchaný neúmyselne. Psí výkal bol v minulosti považovaný za nebezpečný biologický odpad. Viem, že neznalosť zákona neospravedlňuje, ale to, že psie výkaly už nie sú v kategórii nebezpečného odpadu som nevedela. Pravidelne triedim odpad, a podľa môjho sedliackeho rozumu si myslím, že hádzať psie výkaly do komunálneho odpadu nie je ekologické. Takisto požívanie klasických mikroténových vreciek, ktoré sa rozkladajú mnoho rokov. Taktiež z hygienického a zdravotného hľadiska by bolo vhodné zabezpečiť špeciálne zberné nádoby a zabezpečovať ich pravidelné vyprázdňovanie. Myslím si, že keďže mesto chce od psíčkarov nemalé dane a samozrejme odstraňovanie exkrementov po psích miláčikoch, malo by aj utvoriť adekvátne podmienky. Navrhovala by som rozdať, resp. za menší poplatok dať možnosť občanom zakúpiť ekologické vrecká, zabezpečiť zberné nádoby výlučne na tento odpad a tiež by bolo vhodné zabezpečiť zóny, kde by sa mohli psíkovia vybehať a označiť tie zóny, do ktorých je zákaz vstupu so psom.
Výška pokuty 30 eur sa mi zdá neprimerane vysoká z toho hľadiska, že príslušník mestskej polície by mal adekvátne posúdiť závažnosť a následky priestupku. Myslím si, že polícia by sa mala snažiť v prvom rade pôsobiť preventívne a výchovne. Je veľmi smutné, nakoľko sa mi tento priestupok stal prvýkrát, že polícia nevyužila možnosť riešiť to dohovorom. Keďže som v kontakte aj s inými psíčkarmi, viem, že v drvivej väčšine im bola udelená pokuta vo výške 5–10 eur. Myslím si, že výška pokuty, by nemala závisieť od sympatií, či nesympatií občana, ale od závažnosti priestupku. Taktiež by som chcela poukázať na „ľudskosť“ mestských policajtov. Keďže pri venčení v ranných hodinách som nemala so sebou občiansky preukaz, nemohla som sa identifikovať. Viem, že je to porušenie zákona, ale ruku na srdce, kto má ráno, od pol siedmej pri venčení psa občiansky preukaz. Keďže som nemohla ísť na policajnú stanicu a tam sa identifikovať, nakoľko bolo už 7,00 hod a potrebovala som zobudiť a vypraviť deti do školy, odmietla som. Bývam cca 100 metrov od „miesta činu“, policajti mohli pokojne ísť so mnou a ja by som sa im identifikovala. Ale v rámci ľudskosti som bola upozornená, že ma teda môžu na stanicu dopraviť donucovacími prostriedkami!!! Predstava, ako sedím v putách, prípadne že na mňa, 158 cm vysokú ženu, použije niekto chvaty a hmaty sa mi nezdá veľmi lákavá. A nielen to…vzhľadom na moju bezúhonnosť a žiadne konflikty so zákonom sa mi takáto predstava zdá totálne absurdná ba až smiešna. Našťastie ma jeden z policajtov identifikoval.. Je mi veľmi ľúto a bolí ma srdce z takéhoto prístupu mestských policajtov. Kde je elementárna slušnosť, ľudskosť či empatia??? Zdroj:EK
O vyjadrenie sa k tejto záležitosti sme požiadali aj náčelníka Mestskej polície, ktorý sa odmietol vyjadriť a vyjadrí sa až po doriešení tohto priestupku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM