Monika Obrtalová Rôzne

MiG-29 v plnej kráse pred Europou

Modely historických vojenských lietadiel, ale aj skutočný vetroň či motorový jednoplošník sú atrakciami výstavy, ktorú v nedeľu slávnostne otvorili v hale banskobystrického nákupného centra Europa SC. Výstave však jednoznačne dominuje stíhačka MiG-29

Slovenská letecká agentúra pripravila túto netradičnú výstavu ako pozvánku na Medzinárodné letecké dni SIAF 2011, ktoré sa uskutočnia 27. a 28. augusta práve na letisku na Sliači. Riaditeľ SLA Hubert Štoksa povedal, že okrem samotných modelov je vo foyeri nákupného centra aj výstava o československých vojakoch v službách RAF počas druhej svetovej vojny. Čo sa týka samotných leteckých dní, podľa Štoksu pôjde o jednu z najväčších prehliadok svojho druhu v novodobej histórii Slovenska. „Zúčastnia sa jej lietadlá a vojenská technika z 15 krajín,“ uviedol.

Po prvý raz priletí na slovenské letecké dni prieskumné lietadlo zo systémom AWACS. „Druhou premiérou je účasť akrobatickej skupiny Baltic Bees a treťou účasť lietadla Speedfire s letovou ukážkou,“ pripomenul Štoksa. Okrem toho bude po oba dni k dispozícii množstvo sprievodných akcii, nielen pre priaznivcov letectva, ale aj pre bežných návštevníkov a deti. „Jednou z pripravovaných atrakcií je aj príchod pancierového vlaku na letisko s novou výstavou z histórie našej armády a priamo na letisko prídu aj tri vlaky s návštevníkmi, ktoré budú pre túto príležitosť vypravené zo stanice v Banskej Bystrici,“ dodal riaditeľ SLA.

Zdroj: TASR

MiG-29 v plnej kráse pred Europou
1
Galéria
stihacka MIG29
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM