Eva Viestová Kultúra

Minister sa v Revúcej predviedol: V saku sa oháňal s lopatou

PRIDANÉ VIDEO - V piatok pokračovali v Revúcej oslavy 150-teho výročia založenia Prvého slovenského gymnázia. Revúcu dnes navštívil minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič. Prvým bodom jeho programu bolo zasadenie pamätnej lipy - sy

Pri sadení mu šikovne asistoval predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. Následne sa presunuli do MSKS, kde sa konala konferencia s názvom – Slovenské školstvo a literatúra v Revúcej, Revúca v literatúre. Konferenciu zorganizovali – Matica slovenská, Banskobystrický samosprávny kraj, Mesto Revúca, Prvé slovenské literárne gymnázium a Evanjelická cirkev.

[blockquote]Mi­nister ocenil to, čo dosiahli osobnosti pôsobiace v Revúcej pre 150. rokmi. Skonštatoval však, že dnes je situácia samozrejme iná a naši učitelia môžu vyučovať po slovensky bez obmedzení. Spoločenský status učiteľa a s tým súvisiace ohodnotenie ale nie je dobré. Vníma požiadavky pedagógov ako legitímne, no treba byť pevne na zemi.[/blockquote] Pod zriaďovateľskú pôsobnosť ministerstva školstva by chcel Čaplovič dostať ďalšie stredné školy s celoslovenskou pôsobnosťou. Ako dnes v Revúcej prezentoval, jednou z nich by sa mohlo stať aj Prvé slovenské literárne gymnázium. „Najskôr však treba nájsť zhodu so súčasnými zriaďovateľmi. Školám s celoslovenskou pôsobnosťou budem potom hľadať možnosti ako vytvoriť priaznivé finančné a študijné podmienky,“ dodal minister školstva.

[blockquote]Mi­nister na konferencii ocenil Dušana Dubovského a odovzdal mu ocenenie za jeho významnú celoživotnú činnosť súvisiacu so zbieraním historických faktov o Revúcej a Gemeri. Taktiež zemou z Prvého slovenského gymnázia slávnostne pokrstil Dubovského najnovšiu knihu s názvom Svätyňa a osveta vzdelanosti. [/blockquote] Z rúk predsedu Matice slovenskej si ocenenia prevzali primátorka mesta Eva Cireňová, riaditeľka Prvého slovenského literárneho gymnázia Ľuboslava Lacjaková, Dušan Dubovský a evanjelická farárka Danica Hudecová.

**Primátorka Revúcej odovzdala taktiež niekoľko ďakovných listov osobnostiam z Revúcej za ich dlhoročnú prácu v prospech Revúcej. Konferencia pokračovala popoludní odbornou časťou. ** [blockquote]Večer program osláv pokračoval slávnostným zasadnutím Mestského zastupiteľstva. Krásnym spevom a hrou na klavíri ho spríjemnil spevácky súbor Quirin, ktorý funguje pri Základnej umeleckej škole v Revúcej. Zastupiteľstva sa zúčastnilo množstvo významných hostí, ako napríklad poslanci, primátori a starostovia okolitých miest a obcí, ale aj zástupcovia partnerských miest z Čiech, Maďarska a Poľska.[/bloc­kquote]

**Na zasadnutí sa udeľovali najvýznamnejšie ocenenia mesta – Cena primátorky mesta, Plaketa mesta a Zlatý Quirin. Dostali ich ľudia, ktorí sa významnou mierou pričinili o rozvoj a šírenie dobrého mena Revúcej. Ocenenými boli : Michal Breznaník, Kvetoslava Slaná, Ľuboslava Lacjaková, Tlačiarne Roven, Miloš Kovačka, Zuzana Homoliaková a Ján Molnár. Zlatého Quirina dostal Pavol Ferdinandy za rozsiahlu spoločenskú a kultúrnu činnosť v meste. ** Večer už patril koncertu Štátnej filharmónie z Košíc so sólistkou Ivanou Boggerovou – harfa a pod taktovkou dirigenta Gabriela Rovňáka. Ich úžasné vystúpenie si aj v piatkový slávnostný večer vyslúžilo „standing ovation“.

[color=#ff0000]­POZRITE SI FOTO A VIDEO Z PIATKOVÝCH OSLÁV.[/color]

info : revúca24 / tasr

Minister sa v Revúcej predviedol: V saku sa oháňal s lopatou
1
Galéria
GympelPiatokCaplovic
47
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM