Kultúra

Mokrá Lúka sa pýši parádnym kultúrnym domom. Obzrieť si ho prišiel aj župan Maňka

Kultúrny dom v Mokrej Lúke v okrese Revúca je opäť v prevádzke. Ako povedal starosta obce Július Laššan, budovu z roku 1945 opravovali päť rokov a vlani museli jej väčšiu časť zatvoriť.

Ilustračný obrázok k článku Mokrá Lúka sa pýši parádnym kultúrnym domom. Obzrieť si ho prišiel aj župan Maňka
Foto: Eva Viestová

Priame investície do opráv kultúrneho domu vyčíslila samospráva na vyše 100.000 eur. Ďalšia hodnota je v podobe sponzorských príspevkov či dobrovoľníckej prá­ce.

„Na budove sme opravovali skutočne všetko. Na streche ostal pôvodný iba nosný krov. Neskôr sme sa pustili do prerábania starej knižnice, kde je dnes klub dôchodcov. Vymenili sme podlahy, kúrenie, omietky a náročné bolo aj odizolovanie celej budovy od vlhkosti. Opravili sme tiež vonkajšiu fasádu, zateplili, vymenili okná a dvere, nové sú aj sociálne zariadenia. Nakoniec sme sa pustili do opravy samotnej sály. Len tento rok sme tam investovali okolo 70.000 eur,“ povedal Laššan.

V Mokrej Lúke žije približne 500 obyvateľov. Opravený kultúrny dom odovzdali do užívania v októbri – Mesiaci úcty k starším a podľa toho ladili aj úvodný program.

„Pôvodne sme projekt postavili tak, že tu malo vzniknúť multifunkčné centrum pre kultúru a vzdelávanie. Chceli sme sem zaviesť počítače a internet pre sociálne slabších. Počítali sme s tým, že to budeme financovať zo zdrojov Európskej únie. V tom čase však neboli na podobné aktivity výzvy, preto sme to museli trochu upraviť“, povedal starosta Laššan.

„Kultúrny dom by mala teraz využívať obec, ako aj miestne spolky a organizácie. Je to dôstojný priestor na všetky kultúrno-spoločenské akcie vrátanie svadieb. Doteraz sme sa zameriavali predovšetkým na rozvoj dediny, všetko sme prerábali a modernizovali. Teraz sa potrebujeme sústrediť na služby, ktoré nám chýbajú a na podporu turistického ruchu. V tomto duchu dostáva nové smerovanie aj využívanie opravenej stavby“, dodal starosta obce.

POZRITE SI NAŠE FOTO ZO SLÁVNOSTNÉHO OTVORENIA KULTÚRNEHO DOMU.

Otvorenie kultúrneho domu v Mokrej Lúke
14
Galéria
Foto: Eva Viestová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM