Od Vás

Momenty, na ktoré len tak nezabudnú: Silný emotívny zážitok gymnazistov v utečeneckom tábore!

Aj keď podujatie organizovali už po štvrtý rok pred Vianocami, ani tento rok netušili, čo ich môže čakať. V utečeneckom tábore tak prežili gymnazisti silné emotívne zážitky, na ktoré len tak mihnutím oka nezabudnú. Čo všetko sa dialo na tomto mieste a aké dojmy si študenti odniesli?

Ilustračný obrázok k článku Momenty, na ktoré len tak nezabudnú: Silný emotívny zážitok gymnazistov v utečeneckom tábore!
Zdroj: Dnes24.sk

Žiaci z Evanjelického gymnázia v Tisovci zažili silné momenty v utečeneckom tábore v Opatovskej Novej Vsi. Na charitatívnu akciu sa pripravovali zorganizovamín úspešnej zbierky oblečenia, hračiek a napečením drobných sladkostí. Pripravili si krátky program, ale ani jeden z nich sa nemohol pripraviť na emócie, s ktorými sa stretli. Viac nám už porozprávali sami…

Študenti v utečeneckom tábore

Členovia študentskej spoločnosti Eaglet v zložení Silvia Čierna, Kristína Šajbanová, Alexandra Matejková, Barbora Judiaková, Lucia Štempelová, David Kančo, Frederik Hanáček a náš učiteľ pán Čajko sa vybrali do utečeneckého tábora v Opatovskej Novej Vsi. Ako sme mohli zistiť hneď pri príchode, v tábore nás už netrpezlivo očakávali.

Najskôr nám pomohli s plným kufrom balíkov a tašiek, ktoré sme pre nich doniesli a všetci sme sa stretli tvárou v tvár v spoločenskej miestnosti. Tu sa na nás zvedavo pozerali tváre z rôznych kútov sveta. Najprv sme boli všetci trochu nesmelí, ale po programe a krátkom občerstvení, kde sme prehodili pár slov, sa atmosféra uvoľnila.

Bez okolkov prijatí

Dozvedeli sme sa o ťažkých životných osudoch utečencov. Napriek tomu, aký neúprosný k nim život bol, sme na ich tvárach nebadali nič iné ako úsmev a dobrosrdečnosť. Najmilšie však boli deti, ktoré nám zatancovali a zaspievali a nezabudli nás pri odchode vyobjímať. Dovoľujeme si povedať, že po chvíli nás bez okolkov prijali medzi seba a pri odchode sme sa cítili ako členovia ich malej komunity. Keď sme nasadli do auta ešte stále plní dojmov, spájali nás podobné myšlienky.

„Bol to pre mňa silný emotívny zážitok a dojalo ma ako sa ľudia dokážu tešiť z maličkostí,“ povedala Alex, s čím súhlasila Vanes „Pre mňa takisto, veľa mi to dalo a uvedomila som si, aké šťastie v živote máme.“ Kika už len dodala: „Vďaka takýmto ľuďom si človek uvedomí, čo všetko má.“

No boli tu aj takí, ktorí sa sústredili na šťastné spomienky. Napríklad Silvia zdôraznila: „Mňa veľmi potešilo, že sa títo ľudia dokážu stále usmievať,“ a Dávid s Frederikom súhlasili: „Mňa táto skúsenosť naučila, že aj tí, čo sami potrebujú pomôcť chcú potešiť iných,“ hovoril. „Presne tak, je dôležité vážiť si aj tie najmenšie veci, čo máme lebo o nich môžeme zo sekundy na sekundu prísť,“ dodal spolužiak.

Slovo riaditeľa

Jediné, čo ešte môžeme dodať je, že sme neuveriteľne vďační za príležitosť aj nejakým málom prispieť k šťastnejším sviatkom tým, ktorí to naozaj potrebujú. Pretože ak chceme zmeniť veci k lepšiemu, musíme začať od seba. Na záver stačí už len vyjadrenie nášho učiteľa:

„Som šťastný, že som už niekoľko rokov súčasťou vzdelávacieho programu Junior Achievement Slovensko n.o., predmetu Aplikovaná ekonómia, ktorý nám umožnuje zapájať sa aj do takýchto projektov. Emócie a zážitky nás sprevádzajú celým životom, sú jeho súčasťou. Silný emotívny zážitok, ktorý sme dnes s mojimi žiakmi mali si budeme dlho niesť vo svojich mysliach a srdciach. Vytvorili sme krásnu atmosféru pokoja a pohody, o ktorú sa snažíme aj vo svojich rodinách. Dali sme Vianoce tým, ktorí to naozaj potrebujú. Tento projekt ukázal, že Eaglet študentská spoločnosť v Evanjelickom gymnáziu v Tisovci má nielen veľký potenciál, ale má aj veľké srdce,“ uviedol učiteľ Čajko.

Text: Barbora Judiaková 4.B, Radka Grendová 4.B

Utečenský tábor navštívili študenti: Takto to tam vyzeralo!
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM