Jakub Forgács Správy

Motoristi dostali zelenú: Poškodenú cestu na Gemeri sprejazdnili v jednom pruhu, FOTO

Cesta II/531, ktorá bola v úseku medzi obcami Muráň a Muránska Huta od konca júna uzavretá, je opäť prejazdná v jednom profile. Počas zimy ju budú môcť využívať všetky vozidlá do 7,5 tony a autobusy.

Ilustračný obrázok k článku Motoristi dostali zelenú: Poškodenú cestu na Gemeri sprejazdnili v jednom pruhu, FOTO
7
Galéria
Zdroj: BBSK

Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a spoločnosti Skanska SK v piatok spoločne odsunuli zábranu na ceste II/531 a slávnostne ju tak sprístupnili motoristom. Úsek medzi obcami Muráň a Muránska Huta poškodili v posledný júnový deň prudké prívalové dažde tak závažne, že cesta bola niekoľko mesiacov úplne uzavretá. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Motoristi majú zelenú

„Na stavbe pracovalo počas 64 dní nepretržite, sedem dní v týždni, 25 až 50 pracovníkov, ktorí z poškodeného úseku odstránili 900 ton suti, popadaných stromov a dreva, odkopali a odviezli 5500 metrov kubických poškodeného násypu cestného telesa a na stabilizáciu podložia nového násypu použili 9000 ton lomového kameňa,“ vymenovala.

Od piatku 18. decembra tak cestu II/531 opäť môžu podľa slov Štepánekovej v zmysle povolenia, ktoré vydal Okresný dopravný inšpektorát v Revúcej, využívať motoristi.

„Dopravu v dĺžke 2,7 kilometra od Syslej lúky v smere na Muránsku Hutu usmerňuje svetelná signalizácia a vedená je v jednom jazdnom pruhu. Rýchlosť je tu znížená na 30 kilometrov za hodinu, v zmysle vydaného povolenia je prejazd umožnený len osobnej doprave, autobusom a vozidlám s hmotnosťou do 7,5 tony,“ doplnil informácie Ondrej Lunter, podpredseda BBSK pre regionálny rozvoj a cestnú dopravu s tým, že čakacia doba na semaforoch nepresiahne dvadsať minút.

Dočasná obchádzková trasa cez Národný park Muránska planina, ktorú využívali vozidlá so špeciálnym povolením, bude počas zimy uzavretá.

Až do konca marca

„Práce na ceste II/531 budú na jar opäť pokračovať, predpokladáme, že od konca marca. Nevyhnutná bude jej opätovná uzávera s využívaním obchádzkových trás tak, ako tomu bolo doposiaľ,“ povedal Ondrej Lunter.

Spoločnosť pritom uskutočnila stavebné úpravy aj na 13 kilometrov dlhej dočasnej obchádzkovej trase cez národný park, aby bola táto pre vodičov s povolením bezpečnejšia a komfortnejšia. Vybudovali pätnásť asfaltových výhybní, osadili 6,5 kilometra oceľových zvodidiel, spevnili 7,8 kilometra štrkových krajníc a na celkovo 3400 metroch štvorcových uskutočnili veľkoplošné asfaltové vysprávky. Práce boli dokončené s týždňovým predstihom oproti pôvodným predpokladom.

„Celková hodnota zákazky, ktorá zahŕňa práce na samotnej ceste II/531 i na obchádzkovej trase je približne 7,5 milióna eur, z toho päť miliónov sa zaviazal sanovať štát. Zvyšné prostriedky pôjdu z rozpočtu BBSK,“ dodala Štepáneková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Cesta II/531 je opäť prejazdná v jednom profile
7
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM