Radka Deckerová Správy

Mrazivé zábery z lietadla: Takto pred rokom vyhorela Krásna Hôrka

Dnes je tomu rok čo sa obyvatelia obce Krásnohorské Podhradie museli bezbranne pozerať na ničivý živel, ktorý ich takmer pripravil o to najcennejšej čo v obci mali, hrad Krásna Hôrka.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé zábery z lietadla: Takto pred rokom vyhorela Krásna Hôrka
Zdroj: Dnes24.sk

Sobota, 10. marec 2012, pol druhej popoludní. Policajná hliadka z Rožňavy počas výkonu služby práve spozorovala požiar trávnatého porastu hradného kopca v Krásnohorskom Podhradí, na ktorom sa nachádza vzácna pamiatka. Plamene sa šíria a naberajú na sile. O chvíľu sa už celé Slovensko prizerá, ako ničia hrad Krásna Hôrka.

Kto zapríčinil požiar na Hrade v Krásnohorskom podhradí?

Na miesto bola ihneď vyslaná policajná hliadka, ktorá mala zistiť kto zapríčinil požiar na Hrade. Šetrením zistili, že to boli dvaja miestny chlapci (11,12), ktorí si pod hradom na kopci chceli zapáliť cigaretu. Neopatrným zaobchádzaním so zápalkami došlo k požiaru trávnatého porastu, následkom toho došlo k požiaru na hrade Krásna Hôrka. Na mieste nešťastia zasahoval vrtuľník a takmer stovku hasičov s dobrovoľníkmi.

Plamene opäť šľahajú na hrade Krásna Hôrka!

11. marec: Okolo ôsmej hodiny bol opäť hlásený požiar na hrade. Na hrade sa kvôli neutichajúcemu silnému vetru chytili hranoly, v okolí hradu avšak je dostatočné množstvo hasičov, ktorí majú situáciu aj kvôli absolútnej nepriazni počasia pod kontrolou! Ľudia z dediny sú však už úplne nešťastní, obávajú sa, aby sa oheň nerozšíril nielen vrámci hradu, ale nedajbože aj do okolia.

Rozsiahli požiar napáchal množstvo škôd

Rozsiahly požiar vzácnej pamiatky, ktorý vypukol 10. marca tohto roka, zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu. Väčšinu zbierok sa, našťastie, podarilo zachrániť. Napriek tomu však vznikli obrovské škody, ktoré odhadli približne na osem miliónov eur, z toho väčšinou išlo o škody na nehnuteľnom majetku.

Náročná obnova Krásnej Hôrky

22. októbra: Trvalo to vyše sedem mesiacov, no napokon Krásnu Hôrku predsa len začali rekonštruovať. Obnova vzácnej pamiatky sa natiahla kvôli zdĺhavému verejnému obstarávaniu. Na hrad už v týchto dňoch postupne mieria prví pracovníci. Tí sa musia postarať o dočasné zakrytie strechy.

29. októbra: Robotníci na hrade pracujú už niekoľko dní, no práce ani tak nejdú podľa plánu. V uplynulý piatok mal ku Krásnej Hôrke vrtuľník priviesť špeciálny 63-tonový žeriav. No napokon sa tak nestalo. Všetko totiž skazilo zlé počasie. 27. január: Sanácia hradu naďalej pokračuje v plnom rozsahu. Objekty hradu už sú pod dočasným zastrešením.

Vyšetrovanie požiaru Krásnej Hôrky: Za ohnivú skazu nikoho nepotrestajú!

29. január: Za ničivý požiar Krásnej Hôrky zrejme nedostane napokon trest nikto. Keďže požiar vzácnej pamiatky podľa vyšetrovania spôsobili dve malé deti (11 a 12), vzhľadom na ich vek nebudú vinníci trestne stíhaní. To isté sa týka aj ich rodičov.

Mrazivé zábery z lietadla: Takto pred rokom vyhorela Krásna Hôrka
2
Galéria
Mrazivé zábery z lietadla: Takto pred rokom vyhorela Krásna Hôrka
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM