Správy

Muránsky hrad láka vo veľkom: Turisti sa len tak hrnú, pokračuje aj obnova, FOTO

Tohtoročná letná sezóna Muránskemu hradu podľa Goldschmidta priala a jeho návštevnosť bola veľmi vysoká.

Ilustračný obrázok k článku Muránsky hrad láka vo veľkom: Turisti sa len tak hrnú, pokračuje aj obnova, FOTO
32
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Na Muránskom hrade pri obci Muráň v okrese Revúca pracuje tento rok vďaka projektu zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR osem ľudí. Ako uviedol starosta obce Roman Goldschmidt, opravy sa zameriavajú najmä na dom veliteľa, v ktorom by malo vzniknúť zázemie pre turistov.

Počet poklesol

Na obnove Muránskeho hradu sa v minulých rokoch naraz podieľalo aj 20 nezamestnaných, ich počet postupne klesal na súčasných osem. „Ostatné roky sa pracovalo šesť až sedem mesiacov, tento rok sú to iba štyri mesiace,“ poznamenal starosta s tým, že práce na hrade budú pokračovať do konca septembra.

Práce na hrade sa začali na jar vyčistením areálu, nasledovali zabezpečovacie práce a príprava materiálu. Do hradného areálu bolo potrebné navoziť dostatočné množstvo vody i piesku. „Všetko sa musí robiť pôvodnou technológiou, takže iba s pieskom a vápnom,“ priblížil Goldschimdt.

Ďalšie aktuálne správy

Čo obnovujú tento rok?

Tento rok sa na hrade venujú najmä obnove domu veliteľa. Ten bol podľa starostu ešte pred niekoľkými desiatkami rokov pod strechou a obec by ho chcela opäť prestrešiť. V najbližších rokoch by tak z objektu mal vzniknúť priestor, kde sa turisti budú môcť ukryť pred nepriaznivým počasím, umiestnené by tam mali byť aj rôzne panely s informáciami o histórii hradu.

Tohtoročná letná sezóna Muránskemu hradu podľa Goldschmidta priala a jeho návštevnosť bola veľmi vysoká. „Vidíme to podľa parkoviska, ktoré je stále plné. Najmä víkendy sú naozaj bláznivé. Sme vďační za to, že ľudia spoznávajú krásy Slovenska,“ dodal starosta.

Aktuálne zábery z Muránskeho hradu nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Revúcej

V OBRAZOCH: Muránsky hrad na aktuálnych záberoch
32
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM