Rôzne

My sa pýtame, kandidáti strany VZDOR-strana práce odpovedajú

Ešte neviete, koho a či pôjdete voliť v nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu? Možno vám pomôžeme sa rozhodnúť. Všetkým kandidátom sme položili štyri otázky týkajúce sa ich postojov a názorov. A tu si môžete prečítať ich odpovede...

Ilustračný obrázok k článku My sa pýtame, kandidáti strany VZDOR-strana práce odpovedajú
Zdroj: Webnoviny.sk

Upozornenie: Otázky sme poslali všetkým oficiálne ohláseným kandidátom do parlamentu Európskej únie. Nie všetci nám do redakcie poslali svoje odpovede, jednotlivé správy budeme preto vždy aktualizovať o nové reakcie.

Otázky:
1. Prečo ste sa rozhodli kandidovať za europoslanca?
2. Aký je váš postoj k EUÚ a aké sú vaše hlavné priority, ktoré chcete v europarlamente presadzovať?
3. Čo považujete za hlavné problémy vo fungovaní EÚ?
4. Ako vnímate ďalšie posilňovanie kompetencií EÚ? Ktorých kompetencií by sa národné štáty rozhodne nemali vzdať a do ktorých by EÚ nemala vôbec zasahovať a mali by ostať vyslovene v kompetenciách národných vlád?

Stanislav Pirošík

1. Pretože chcem, aby sa ľudia zamysleli nad podstatou fungovania kapitalistického systému. Médiá, politici a analytici hovoria už len o dôsledkoch. Oni nám v podstate hovoria, prečo je nevyhnutné a samozrejmé mať sa horšie. Nik ale nespochybňuje systém samotný, kde napriek tomu, že máme vysoký a pokročilý stupeň výroby a automatizácie, dostávame sa do sociálneho kolapsu a chaosu. Chcem poukazovať na to, že ide o základný rozpor kapitalistického systému, kde si výsledky produkcie privlastňuje čoraz užšia skupina kapitalistov a chceme ľudí organizovať k jedinému reálnemu riešeniu – odstáneniu kapitalistického hospodárstva a jeho nahradením socialistickým hospodárstvom, kde hnacím motorom rozvoja nie je maximalizácia zisku, ale maximálne uspokojenie potrieb spoločnosti. A tiež, kde nová technológia znamená krátenie pracovného času pri rovnakej mzde, nie vyhadzov na ulicu.

2. EÚ je klasický príklad snáh monopolov zabezpečiť si istý stabilný trh na širšom území. Vyhovuje predovšetkým silným finančným skupinám a gigantom. Tomu zodpovedá aj legislatíva EÚ, kedy mnohé zákony platia hneď pre 28 štátov. EÚ teda nespája národy, aby spolupracovali, ale preto, aby ich čo najefektívnejšie vykorisťovala. V europarlamente budem presadzovať zastavenie ekonomického kolonializmu, v ktorom západný kapitál chápe ľud východnej Európy len ako nástroj násobenia ziskov a drahých konzumentov nekvalitných potravín. Ako europoslanec budem robiť to čo doposiaľ – stretávať sa s pracujúcimi Európy, plánovať spoločný postup pri ekonomických i politických požiadavkách. Budem presadzovať mierové riešenie konfliktov nakoľko som presvedčený, že ide o konflikty na prerozdelenie trhov a ľudia sú len obeťami. Budem ľudí vyzývať, aby sa nenechali rozoštvávať na národnostnej báze (ako napr. na Ukrajine) a spojili sa proti vojnovým štváčom. Ľudí chceme mobilizovať k sociálnej revolúcii, k antikapitalis­tickému odporu, pretože ide o naše prežitie.

3. Predovšetkým fakt, že ide o nástroj monopolov a bánk. Faktom je, že právo na zisk stojí v EÚ najvyššie, je posvätné a nedotknuteľné, zatiaľ čo právo na dôstojný život obyvateľstva je pošľapávané.

4. Snahy zvyšovať kompetencie EÚ vnímam ako prehru pre ľud Európy, ďalšie odzbrojovanie možností legitímnym spôsobom zabezpečiť rast životnej úrovne. Je to ďalšie posilnenie práva na zisk. Na jednej strane nás nalákajú napríklad na jednotné ceny pre hovory v rámci EÚ, čo je v poriadku, na strane druhej nám ale znemožňujú napríklad vyhnať súkromný sektor zo zdravotníctva, už nehovoriac o tom, ako EÚ garantuje zisky bankám (napr. Euroval).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM