Eva Viestová Rôzne

Myšiak hôrny už loví po rehabilitácii vo voľnej prírode

Myšiak hôrny už nie je obyvateľom revúckej rehabilitačnej stanice Správy Národného parku Muránska planina.

Ako pre TASR povedal strážca parku Pavol Balko, dravca vypustili do voľnej prírody, pretože jeho stav sa už viac nemohol zlepšiť. Dravcovi síce chýba tretina krídla, avšak vie sa sám uživiť.
Zraneného dravca našli v januári na poli pri Tornali. Mal poranené krídlo a nevedel lietať. Pravdepodobne sa dotkol drôtov elektrického vedenia. Mohol ho však poraniť aj iný predátor, ktorému nestihol ujsť na zemi. „S krídlom sme už nevedeli nič urobiť. Chýbalo mu celé zápästie a to by mu nedorástlo. Teraz sa v ňom prebudili pudy. Je jar, vtáky sa pária, podnikajú svadobné lety. Už bol nespokojný, ozýval sa, poletoval v rehabilitačnej stanici, preto sme ho vypustili. Náš myšiak si už nebude schopný založiť vlastnú rodinu, pretože nemá ako zaujať samičku, napriek tomu v prírode dokáže prežiť. Musí si ale dávať pozor na predátorov, aby ho neulovila nejaká líška alebo túlavá mačka. Potravu si dokáže nájsť z posedu. Vie vyskočiť zruba do dvojmetrovej výšky a potom lezie po stromoch,“ povedal Balko.
Myšiak hôrny patrí medzi pomerne rozšírené dravé vtáky. Často loví drobné cicavce blízko ciest. „Vypustili sme ho na mieste, kde má naozaj dobré podmienky. O lokalite radšej nehovoríme, aby mal pokoj od zvedavcov. Bol som ho skontrolovať a stále sa tam drží. Vybrali sme lúku, kde bolo predtým zasiate obilie. Je tam pomerne veľa myší a hlodavcov. Keď sa oteplí, vylezú aj jašterice. Náš zverenec zostal mimoriadne plachý a priblížil som sa k nemu najviac na pätnásť metrov. Je cítiť, že je to starší jedinec a čas v rehabilitačnej stanici na ňom nezanechal stopy,“ dodal strážca Muránskej planiny.

Zdroj info : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM