Peter Handzuš Rôzne

Na internete je mapa základných a stredných škôl

Rezort školstva pod vedením Eugena Jurzycu dnes spustil mapu základných a stredných škôl, ktorá má pomôcť rodičom pri výbere školy pre svoje dieťa.

Verejnosť ju môže nájsť na adrese mapaskol.iedu.sk. ** „Novou digitálnou mapou základných a stredných škôl sme chceli dosiahnuť lepšiu informovanosť najmä rodičov o tom, aké školy na Slovensku sú v ich lokalite, aby si buď mohli vybrať pre svoje deti školu, ktorá im najviac vyhovuje, alebo aby mohli vstúpiť do kvalifikovanejšej debaty s vedením školy napríklad cez Radu školy,“** vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Jurzyca.

Rodič si školu na mape môže vyhľadať podľa okresu, zriaďovateľa či vyučovacieho jazyka. Ľahko pomocou nej získa aj údaje o vzdialenosti k ďalším školám, či informácie o veľkosti školy. Jednotlivé školy si môže navzájom aj porovnávať. Pri stredných školách mapa zobrazuje aj údaje o nezamestnanosti podľa jednotlivých odborov.

Šéf rezortu dnes spolu so štátnym tajomníkom Jaroslavom Ivančom (SDKÚ-DS) bilancovali svoje pôsobenie vo funkcii. Jurzyca za svoju prioritu označil skvalitňovanie školstva. „Zvolili sme dve cesty. Po prvé, lepšia kontrola vzdelávania a po druhé, zverejňovanie výsledkov škôl,“ zdôraznil minister s tým, že na základných školách išlo o zverejňovanie výsledkov deviatackého monitora. U stredných a vysokých škôl zas podľa neho bolo potrebné spojiť databázy rezortu a Sociálnej poisťovne či Ústredia práce na získanie informácie o nezamestnanosti či platoch absolventov.

Z uskutočnených zmien spomenul zavedenie povinnej angličtiny, zabezpečenie väčšiny chýbajúcich učebníc do škôl a ich umiestnenie na portáli eaktovka.sk, zvýšenie platov učiteľov v priemere o 5,7 percenta, zníženie byrokracie či sprísnenie maturity od budúceho akademického roka. „Kolegovia mi hovoria, že rok a pol je priemerná životnosť ministra školstva na Slovensku, takže to hodnotíme celkom optimisticky,“ zažartoval Jurzyca na zrejme poslednej tlačovej besede v tomto volebnom období.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM